Revija Joker - Zbrcaj svoje ideje v življenje z denarjem množic

ČLANKI
stranka » članki » netki » Zbrcaj svoje ideje v življenje z denarjem množic
...
Špilmajstor Tim Schafer, avtor tako legendarnih špilov, kot so okostnjaška avantura Grim Fandango, mentalistični Psychonauts in heavymetalski Brütal Legend, je na začetku leta potrto sedel v pisarni svoje firme Double Fine Productions. Ravnokar so mu odpovedali enega od projektov, saj je recesija use­kala tudi po industriji iger. Nakar se mu je utrnila ideja - in dober mesec kasneje je za novo pustolovščino z delovnim naslovom Double Fine Adventure s pomočjo oboževalcev na spletni strani Kickstarter zbral več kot 3,3 milijona dolarjev. Tako Schafer kot Šerlok sta na tak način presenečeno odkrila moč crowdfundinga, množičnega financiranja.

Prispevki posameznikov na Kickstarterju so se nabirali res bliskovito. Schafer za cilj najprej postavil vsoto 400.000 dolarjev, ki pa so jo dosegli v manj kot devetih urah. V enem dnevu so pokasirali milijon zelencev, ob koncu 34-dnevne kampanje pa neverjet­­nih 3.336.371 $. “Zdi se mi, kot da je eksplodirala vel­ikanska ljubezenska bomba. Vsi ti ljudje pravijo: ’Sploh nam ni treba vedeti, kakšna je igra, samo že­limo si, da jo narediš, zato ti damo denar.’ Verjetno ljudje s tem želijo povedati različne stvari. Nekateri preprosto ’Radi imamo Double Fine’, spet drugi “Lju­bimo pustolovske igre”, tretji pa ’Sovražimo trenutni način financiranja iger in bi radi dobili svoje vrste izdelek.’ Vse to so dobra sporočila!” je za igralsko sp­letno stran Rock Paper Shotgun vzhičeno razložil Schafer. Zanj, za fene iger in neodvisne avtorje gotovo. Ob tem uspehu pa se že tresejo hlače velikim založbam, ki 'tajkunsko' prevladujejo v poslu.

Tim Schafer se pahlja z bankovci, ki so mu jih pri­vrženci namenili na Kickstarterju za igro Double Fine Adventure. Zdaj pa hitro na delo, možakar!

Zbrcaj svoje ideje v življenje z denarjem množic objavljeno: Joker 226
maj 2012