Revija Joker - Od niblov k terabajtom

ČLANKI
stranka » članki » netki » Od niblov k terabajtom
...
Odrešenik Luni iz temne in žalostne dežele klicnega dostopa popelje še zadnje nesrečnike. Cilj: svetla prihodnost s širokopasovnim internetom!

Navkljub precejšnji tehnološki zaplankanosti Slovenije je treba nekaj priznati - na področju telekomunikacij smo vedno bili in smo še vedno kar precej nad svetovnim povprečjem. Medtem ko je brzinski stalni dostop do vsemrežja (s tujko broadband) luksuz celo v ZDA, naši vrli operaterji praktično razdajajo naspidirane priključke. Kabelski internet je stalnica že več kot pet let, v zadnjem času se je s svetlobno hitrostjo razpasel ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line), satelitske in radijske povezave niso n

Kdo pravi, da je za vsak nov gonilnik, programček ali igro treba obiskati kiberkavarno ali čakati na revijam priloženo ploščkovje?
ič neverjetnega, odnedavna se kot eni prvih na svetu igračkamo celo z mobilnim omrežjem tretje generacije UMTS! Če smo slovenski računalniški navdušenci nekaj let tega z zavidanjem poslušali samohvalo Skandinavcev o svojih ultrahitrih povezavah, smo danes mi tisti, ki nam zavidajo. Švedi, Finci in Norvežani so sicer zgodba zase, a skorajda ves preostali svet ne more verjeti, kakšen drobiž plačujemo za svoje megabitne linije.
Tolikanj bolj neverjetno se zato zdi, da je nezanemarljiv delež prebivalstva za dnevni odmerek elektronske pošte, svetovnih novic in večigralstva nenehno primoran sluhati nadležno cviljenje analognih modemov. Opravičljivo, če ste doma sredi Alp na nadmorski višini tisoč osemsto metrov, v nasprotnem primeru pa za kaj takega nimate nikakršnih izgovorov. Prednosti širokopasovnih povezav so namreč številne in jasne. Na prvem mestu je lahkotnost povezave, ki je ali stalna ali takojšnja in vedno kar najbolj urna. Pozabite na zasedenost linij ob večerih in vikendih ter na posledično polurno žokanje gumba za povezavo, ko se vam zares mudi poslati kakšno sporočilo. Prav tako odpadejo večkratni poskusi prijave v želji po čimvišji hitrosti, ko potrebujete svež gonilnik za grafično kartico. Nadalje je tu večni problem najstniških sester in njihovih večurnih telefonskih seans z najboljšo prijateljico ali trenutnim snubačem, zaradi katerih ne morete na internet. Uporabniki brzinskih povezav nimajo takih težav sploh, saj njihovo udejstvovanje ne zaseda telefonske linije. ADSL pošilja podatke po drugi frekvenci (podrobneje o tem pozneje), do

Neomejena dostopnost spleta in njegovih zakladnic podatkov je neprecenljive vrednosti za vsak posel ali dejavnost.
čim kabel tako ali tako deluje po čisto samosvoji napeljavi. Ne smemo pozabiti niti na Fotra, ki vsak mesec vedno znova jeznega pogleda prikoraka v sobo in zahteva pojasnilo za višino računa. Cena za širokopasovni internet je enaka ne glede na to, koliko ur preždite na Mnenjalniku. Mogoče se tistih tri do petnajst tisočakov mesečno spočetka zdi veliko, a že kake tri do štiri ure dnevno na analognem modemu nanese dosti več. In treba je izpostaviti še najbolj očitno prednost - ogromno hitrost. Pol-, tričetrt- in enomegabitne linije danes niso nič posebnega, medtem ko se nekateri srečniki igrajo s hitrostmi, ki dosegajo osem megabitov na sekudo. To je desetkrat do stopetindvajsetkrat hitrejše od vmesnikov ISDN, kar ne prinaša le urnejšega nalaganja spletnih strani in doljemanja elektronske pošte, temveč odpira povsem nova obzorja interneta in računalništva nasploh. No, več o tem pozneje, zaenkrat naj bo dovolj, če povem, da si kot večletni uporabnik širokopipičnega interneta skorajda ne predstavljam več abaka brez njega. Če strojček ni omrežen, preprosto ni zanimiv. Morda mi težko verjamete, a berite naprej in do konca sestavka vam bo vse jasno.


Od niblov k terabajtom objavljeno: Joker 128
marec 2004