Revija Joker - Nevidni pomočniki

ČLANKI
stranka » članki » netki » Nevidni pomočniki
...
Internet je samoumeven. Sedimo za računalnikom ali drugo omreženo napravo, vpišemo zahtevo in nek strežnik v daljavi jo izpolni. Da pa se to lahko zgodi, mora priskočiti na pomoč kopica služabnikov, ki jih ne zaznamo. Quattro predstavi strice iz ozadja.

Dandanes z besedo servis označujemo predvsem zaključeno ponudbo, celovito izkuš­njo uporabnika. Recimo ko govorimo o trž­nicah Itunes, Amazon, Google Play, videostoritvah tipa Voyo in Netflix ali celo spletnih igrah. World of Warcraft in kompanija delujejo po istih principih. Enako videočvek po Skypu. V resnici so to storitvene dejavnosti, ki uporabljajo internet kot distribucijsko omrežje. Ampak tega ne bi počeli s tako lahkoto, če bi ne bila paj­če­vi­na že vnaprej zasnovana kot skupek servisov.
Računalnikom, na katerih so vsebine, do katerih dostopamo, pravimo strežniki. Praktično vsi internetni protokoli delujejo po principu odjemalca in st­rež­ni­ka - svetovni splet, FTP, elektronska pošta, IRC ... Lepota je v tem, da vloge niso določene fiksno. Vsaka naprava, ki je odjemalec, je lahko strežnik in obratno. Potreben je le softver, ki tovrstne funkcije omo­goča. Princip odjemalnika in ponudnika vsebin, kot ga poznamo na internetu, je poseben tudi po tem, da deluje na več nivojih. Izkušnja je zgrajena iz kupa manjših servisov, ki opravljajo vsak svojo, namensko funkcijo. In ti se zanašajo na še bolj osnovne gradnike - protokole.

Nevidni pomočniki objavljeno: Joker 256
november 2014