Revija Joker - ZgodoWWWina

ČLANKI
stranka » članki » netki » ZgodoWWWina
...
Pisalo se je leto 1989 in 12. marca je Tim Berners-Lee objavil dokument, v katerem si je zamislil vsesvetovno bazo podatkov. Tako, kjer bi ob kliku na hiperpovezavo prišel do drugega dokumenta, naj bo ta kjerkoli na svetu. Bazo je poimenoval World Wide Web. Petindvajset let kasneje se Quattro ozre na to, kaj je iz njegovega izuma nastalo.

pam si špekulirati, da si niti Tim, ki so ga zaradi doprinosa človeštvu povišali v viteza, ni znal predstavljati, v kaj se bo razvil servis WWW, poslovenjeno svetovni splet. Da bo postal podaljšek naših možganov, z vsemi bistrimi idejami in mračnimi skrivnostmi. Bržda pa se to ne bi zgodilo, vsaj ne tako hitro, če izumitelj ne bi storil neverjetne poteze - zasnovo svetovnega spleta je leta 1993 dal v javno last. Menil je, da je to preveč pomembna stvar, da bi zanjo zara­čunaval. Tako nikoli ni postal bogataš, so pa zahva­ljujoč njegovemu izumu mnogi postali multimilijarderji. 
Pred petindvajsetimi leti sem prve tekste pisal na zelenem zaslonu v urejevalniku besedila, nameščenem na šolskem računalniku. Tedaj sem bil naročen na kopico revij, v lokalni knjižnici pa sem študiral razne knjige. Nato sem članek natisnil in ga poslal naslovniku v fizični obliki. Tam so ga pretipkali, zlektorirali, naredili tiskarske čarovnije in končno sem videl svoje ime v pismih bralcev. Danes mi iskane podatke v nekaj sekundah najde Google, v ozadju se vrti muzika z YouTuba, namesto Offica pa lahko uporabim spletni Google Docs ali Office365, da svoj tekstovni umotvor spočnem, shranim ter na ogled postavim v oblaku. Urednik bi lahko sočasno od doma spremljal vse faze procesa in mi s povezavami z Wikipedie v živo demantiral posamezne odstavke. Pravzaprav čudno, da se tega še ni domislil :). Našteto mi omogoča množica podjetij in posameznikov, ki so vsak po svoje nadgradili Timovo darilo.

ZgodoWWWina objavljeno: Joker 249
april 2014