Revija Joker - Quis custodiet ipsos custodes? (Kdo nas varuje pred varuhi)

ČLANKI
stranka » članki » netki » Quis custodiet ipsos custodes? (Kdo nas varuje pred varuhi)
...
Počasi se učimo, da lastne svobode ne gre zamenjevati za občutek varnosti, saj je cena previsoka. Kaj pa, ko se države odločijo, da nas za dovoljenje sploh ne bodo vprašale, in vsakogar obravnavajo kot morebitnega sov­raž­nika? Sovražnika komu, se sprašuje Quattro.

Britanski Channel 4 ima posebno navado, da ob vsakoletnem kraljičinem božičnem nagovoru na BBCju pripravijo alternativno različico. Med njihovimi govorniki so se zvrstili tako re­la­tivni neznanci kot slavna imena: od šolarke iz Belfasta prek Sasche Barona Cohena in babic iz porodnišnice do Jamieja Oliverja ter Marge in Lise Simpson. Včasih pa dodobra razburkajo duhove. Pred petimi leti je gledalce naslovil takratni iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, letos pa - Edward Snow­­den. Plahi fant z očali, živčnim nasmeškom in mehkim glasom je bil kratek, le minuto in pol je govoril. Toda povedal je nekaj srhljivega, povzetega v spodnjih vrsticah.
"Veliki Britanec George Orwell nas je opozarjal pred tovrstnim nadzorom, ki se dogaja danes. A mikrofoni, telekrani in vohuni niso nič v primerjavi s tem, kar imamo zdaj. Naprave, ki nam ves čas sledijo, nosimo v žepih. Otrok, rojen danes, bo odraščal, ne da bi poz­nal zasebnost. Nikoli ne bo vedel, kaj pomeni imeti trenutek le zase, ki ni nikjer posnet in obdelan. To pa je problem, kajti zasebnost je važna, je tisto, na podlagi česar se odločamo, kaj smo in kaj želimo biti."

Skype se od drugih sporočilnikov razlikuje po šifrirani povezavi, torej zagotavlja zasebnost pogovora. To obveščevalcem in organom pregona ni povšeči. Samo zločinci imajo kaj skrivati, mar ne?

Quis custodiet ipsos custodes? (Kdo nas varuje pred varuhi) objavljeno: Joker 246
januar 2014