Revija Joker - Kdo si in zakaj me gledaš, neznanec s spleta?

ČLANKI
stranka » članki » netki » Kdo si in zakaj me gledaš, neznanec s spleta?
...
Zasebnost se je na radarju nekaterih znašla šele zdaj, ko slovenske spletne strani težijo z nekimi piškotki. Zakaj nam ponujajo pecivo in čemu je to še najmanjši problem pri vohljanju za vašim internetnim jazom, se pozanima Quattro. Zasebnost si namreč predstavlja vsak po svoje. Nekateri so odprti, nosijo srce na dlani in jim v nobeni situaciji ni nerodno, dočim se drugi raje držijo zase in menijo, da določenih stvari v njihovem živ­ljenju ni treba razkrivati vsakomur. Večji problem nastane, če razkrijemo kaj o sebi, ne da bi za to vedeli. V tem primeru obstajajo me­hanizmi, ki nam pomagajo preprečiti, da bi se to še kdaj zgodilo. Za informa­cije, ki so ušle, pa je prepozno, kajti internet ne pozabi ničesar.

Generacija, ki ji pripada večina našega bralstva, je prva, ki ni poznala življenja pred spletom, zato ga imajo za samoumevnega. No, nekaj nas je starih prdcev, ki smo v živo spremljali, kako so si ga izmislili. Takrat smo spadali v maloštevilno skupino tehničnih izobražencev, ki so bili nad novo tehnologijo navdušeni, a smo k njej pristopali oprezno. Tudi zato, ker smo se zavedali njenih pomanjkljivosti. Nakar je splet postal potrošno blago in količina podatkov na njem je eksplodirala. 
Novinci so, podprti z marketingom, spoznavali le dobre strani spleta in zvečine niso razmišljali, da ima vsaka medalja dve plati. Tako prepogosto živimo v utvari, da je internet čaroben kraj, kjer veljajo druga pravila, in nima zveze z resničnim življenjem. Da je to mesto za igro, zafrkancijo, komunikacijo. Prav tako se slavi življenje v tem trenutku. Naslednji dan je informacija stara, neaktualna, kot časnik od prejšnjega tedna. A čeprav jo mnogo ljudi dojema kot tako, ostane. Čez čas nato zgroženo gledaš, kakšne neumnosti je nekdo počel. Ne moreš verjeti, da si bil to ti, deset let manj izkušen in toliko bolj naiven.
Morda obstaja kdo, ki bo tvojo neprevidnost brez slabe vesti izkoristil v svoj prid. Niti najti mu je ne bo težko, le tvoje ime mora vpisati v Google. To recimo kadrovske službe v podjetjih rade počnejo in verjetno ne bodo zaposlile nekoga, ki na na spletu objavlja slike, kako nad ipadom zvija vutro. Nič bolje ni, če si žrtev. Marsikatera deklica se s srhom spomni svojega prvega spletnega zalezovalca. Taisti pa nerad pomisli, kako mu je ekipa vitezov, ki so mladenki priskočili na pomoč, v poštni predal dostavila sliko bajte, registrsko tablico avtomobila in vrsto pice, ki si jo najraje naroči, s pripisom: GLEDAMO TE. Ja, gre za resnični dogodek in udeleženci s(m)o bili mnenjalničarji. Nismo uporabljali le interneta, a večino podatkov smo dobili od tam.
Zdaj pa pomislite, kako enostavneje je to početi v dobi Facebooka ...

Kdo si in zakaj me gledaš, neznanec s spleta? objavljeno: Joker 241
avgust 2013