Revija Joker - Nebeške omarice

ČLANKI
stranka » članki » netki » Nebeške omarice
...
Oblaki so se konkretno spustili nad računalništvo. A tokrat ne prinašajo grmenja in toče, marveč konkretne koristi, od pisarniških aplikacij do hrambe podatkov. Quattro razkrije, čemu naj bi jih Jokerjev čitavec uporabljal.

Oblačne storitve niso novost. Uporabljamo jih že več let, le da smo temu prej rek­li spletne aplikacije. Dober primer je Gmail, ki ga pozna in rabi skorajda vsak od nas - elektronska pošta, do ka­tere lahko dostopaš kadarkoli in s katerokoli napravo. Vsa sporočila so ti vedno na voljo, prav tako so tam spravljeni kontakti in koledar tvojega telefona.
Shrambe v oblaku (cloud) so nadgradnja tega in omogočajo enak dostop do drugih vsebin - slik, videoposnetkov, elektronskih knjig, službenih dokumentov. In programov za urejanje naštetega. Hkrati imaš na razpolago možnost, da jih ponudiš na vpogled ali v obdelavo komurkoli.
To je torej računalništvo v oblaku: izkoriščanje gigabajtov in gigahercev v oddaljenih mašinah. Ena od vizij prihodnosti pravi, da bomo sčasoma kupovali le še tako imenovane tanke odjemalce, ves softver in podatke pa bomo imeli na spletnih strežnikih, kjer se bo izvajalo vse procesiranje. Na tak način deluje celo par servisov za igre, med katerimi je najbolj znan OnLive.

Nebeške omarice objavljeno: Joker 228
julij 2012