Revija Joker - E-branje

ČLANKI
stranka » članki » železnina » E-branje
...
Ko je bil Sneti še mali Snetko, so ljudje prerokovali, da bo fajmošter, ker je bral po cesti in rad preživljal čas v knjižnici. Zdaj ima njen dobršen del v žepu na svojem elektronskem bralniku - napravi, ki knjižne molje privlači bolj kot naga Tina Košir.

Če bi imel časovni stroj in bi hotel na fris kake zgodovinske osebnosti priklicati tri velike O-je presenečenja, ne bi šel Džin­gis­kanu kazat atomske bombe. Nak, uro bi nastavil na sredino 15. stoletja in se oglasil pri Johannesu Gutenbergu, izumitelju tiskarskega stroja. Ko bi sedla za obloženo mizo, bi v zahvalo za gostijo wurstov in kartofla iz ruzaka poteg­nil e-knjigo ter mu jo podal. Pa bi stric divje zalistal po romanih in priročnikih, pesniških zbirkah in naredi-si-sam bukvicah, časopisih in zbornikih gasilskih druš­tev in kuharicah, dokler se mu ne bi od lepega sfecljalo in bi se kot spodsekan zvrnil po tleh. Vendarle bi se od trzanja po podu še toliko ovedel, da bi me vp­ra­šal: “Aber, lubi gaspud, pomeni to mrbit, da mein Sohn und Tochter nekozh brez posla ostati?!” Glede te­­ga bi mu lahkega srca svetoval, naj njegovo potom­st­vo v 21. stoletju le odpre še kako drugo obrt kot tis­­karsko. Kajti čeprav papir ni blizu izumrtja, so se elek­tronske naprave dodobra uveljavile kot bralni medij.

Odkar smo januarja 2009 spisali zadnji članek o e-bralnikih, se je njihova tehnološka raven dvignila, cene pa so se spustile v domet magičnih stotih ev­rov. Še malo in jih bodo tržili v supermarketih.

E-branje objavljeno: Joker 219
oktober 2011