Revija Joker - Sestavljanje računalnika

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Sestavljanje računalnika
...
V življenju vsakega pravovernega računalničarja slejkoprej napoči čas, da prevzame nadzor in lastnoročno sestavi svoje računalo. Luni poskrbi, da ob tem ne bo preveč jeze, solz in dima.

Sestavljanje abakov je še nedolgo tega veljalo za področje najhujših poznavalcev - mastnolasih, bledih in malce smrdečih zanesenjakov, ki cele dneve preživijo med bolščanjem v zaslon. Dandanes temu ni več tako, saj so prijaznost do uporabnika, preprostost ter logičnost z razvojem tehnologije napredovale tudi na najnižji, strojni stopnji. Izginilo je kablovje, ki ga je bilo mogoče priklopiti na več načinov, procesorji v podnožje sedejo le v določenem položaju, pomembni priključki se razlikujejo že na prvi pogled, barvno kodiranje olajša priklop zunanjega kablovja... Vse skupaj je napredovalo do te mere, da bi delujoč abak iz niča znal z nekaj nasveti sestaviti celo kak prvošolček. In prav je tako. Ljudje smo pač radovedna bitja in veliko uporabnikov prej ali slej odstrani stranice svojega ohišja ter si začne ogledovati drobovje. Kot mulci radi šarijo po svojih mopedih in malce starejši po avtomobilih, tako nas, računalničarje zanima, kako tiktakajo naši strojčki. Toda radovednost ni edini razlog za žokanje občutljivih komponent. Ko enkrat zaobvladate rokovanje s strojno opremo, sta vsak nakup in nadgradnja sistema neskončno lažja. Dele lahko glede na ceno nabavljate v različnih trgovinah, odpade večdnevno čakanje, ki ste ga deležni ob nakupu, da ne omenjam tega, kako priročno je znati odpraviti manjše napake. Ure računalniških serviserjev in gurujev so namreč svinjsko drage.
No, kljub vsemu zna bit notranjost računala za nekoga, ki se z njo spogleduje prvič, nekaj strašljivega. Takim je namenjen pričujoči vodič, katerega osnovni namen je olajšati prve korake. Vendar pa boste med kopico zvijač in praktičnih nasvetov v njem nemara našli kaj zase tudi izkušenejši.

Sestavljanje računalnika objavljeno: Joker 114
januar 2003