Revija Joker - Računalnike vkup

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Računalnike vkup
...
Bi želeli računalo povezati s tistim v sosednji sobi? Ali morda gostiti pravo mrežno razpaljotko? Quattro razkrije, da to danes sploh ni več težko!

Pred desetimi leti so bili mrežni strokovnjaki hudo spoštovani strici, ki so podjetjem za drage denarje prodajali peščice kartic in kablov, da so lahko z več napravami uporabljala en sam tiskalnik ali delila podatke znotraj pisarn. Istočasno so računalniški pisci opozarjali ljudstvo, da je prav tako hitro in uporabno, če sosedu čez sobo vržejo disketo. Ja, frizbinet je bil tedaj najbolj priljubljena oblika skupne rabe podatkov. Danes, v dobi sodobnih operacijskih sistemov in cenenih mrežnih kartic, pa je povezovanje abakov med seboj čisto preprosto. Z lokalno mrežo (Local Area Network - LAN) se vam odprejo popolnoma nova obzorja, vendar ne zaradi skupne rabe pljuvalnika. O, ne. Tisto pravo so mrežne razpaljotke.

Zahrbtno razkosanje zraven sedečega kamerada je dobra tema za enoletno hvalisanje ob zimskih večerih.

Igranje v mnogo je preklemano nalezljiva reč, v prvi vrsti zato, ker spopad z živim nasprotnikom nudi neprimerno večji užitek kot v večini primerov zanična umetna pamet. Že res, da lahko nasprotnike najdemo na internetu, vendar smo tam odvisni od kakovosti svoje pipice v svet in drugih neprijetnih dejavnikov, ki nam utegnejo zagreniti izkušnjo. O tem bomo podrobneje spregovorili v članku v naslednji številki, a dejstvo je, da je po hitrosti, gladkosti in uživanskosti nažiganja lokalna mreža kraljica igranja. Signali švigajo sem in tja izjemno poskočno, kar pomeni, da špili tečejo brez najmanjšega zamika (laga) in izgube podatkov (packet loss). Poleg tega pa nasprotnik sedi le nekaj metrov od vas, kar omogoča besedno komunikacijo. Njegovi preplašeni kriki 'Kako ZABOGA naredim tank??' vam bodo skrajno polepšali dan.

Računalnike vkup objavljeno: Joker 109
avgust 2002