Revija Joker - Trda jabolka

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Trda jabolka
Trda jabolka
...
Želja po drugačnem raču­nalniku te pripelje do na­kupa maca. In ker ni po­ti nazaj, ko imaš enkrat tako lepo napravico, si Retro doma na­mesti vso Applo­vo op­re­mo. Zdaj si želi, da bi imel še moderno po­hištvo.

Applovo oblikovanje se nadmočno sklada s sodobno opremljenim stanovanjem. Prijetne linije, omare od tal do stropa, mo­der­na razsvetljava, skladnost ... Vse to opa­zujem izza svojega novega najbolj­šega prijatelja, belega macbooka, ki se vklaplja v pri­­zor, kot bi ga ustvaril arhitekt. Tak, jabolčniški. Njihov minimalističen pristop k oblikovanju, ki se ti­če tako strojne opreme kot vmesnika, je pač prego­voren in vpliven. Stilistične smernice, ki jih začrta Apple, kopirajo vsi, od Microsofta do najbolj obs­kur­ne spletne strani.

Imac je namenjen vsemu, kar danes pričakuješ od računalnika. Poganja Mac OS X, Okna ali oboje. Če hočeš, še Linux in seveda igre. Črni detajli na kovinskem ohišju bi težko bolje sporočali upor­niš­ko, kulersko naravnanost. Maca konec koncev uporabljajo vsi filmski junaki.

Res je, da razvpiti Kalifornijci niso bogovi. Zaradi hit­rega tempa celotne industrije se je marsikateri izdelek to­varniških napak rešil šele po nekaj serijah. Kar jih lo­či od tekmecev, je široka dodana vrednost, ki prese­ga meje funkcionalnosti in jo je moč ustvariti le z brez­pogojno predanostjo ter posebnim občutkom za ust­varjanje. S svojimi pogruntavščinami tako odpirajo prodor v prihodnost, v kateri tehnologija služi ljudem in ne obratno.
Poleg modernega dizajna in premišljenega vmesnika vsi poznamo še eno Applovo značilnost: visoke cene. Navadna tipkovnica za sedem evrov počne isto kot nji­hova za petdeset. PC, priklopljen na dnevnesobni zaslon, zna predvajati štirikrat več stvari kot appleTV. Kitajski predvajalnik empetrijev opravlja svoje delo kot ipod. Toda še vedno se Applova roba prodaja, in to vedno bolje. Zakaj? Določen del kupcev hoče biti kul, pri ostalih pa gre za prepoznavanje dela, opravljenega z ljubeznijo, in za nagrajevanje inovativnosti ter umetniške zunanjosti namesto cenenega azijskega kloniranja. Taka izbira je del ustvarjanja življenja, v ka­terem se med iskanjem sprostitve ne zadovoljiš z izdelkom podhranjenega poševnookca, temveč poiš­češ zabavo z resnično vrednostjo. Kar se tiče ra­ču­nalništva, je Apple ena redkih oaz, ki strogo drži tak nivo sofisticiranosti.
Kljub vsemu v naših logih ne gre za čisto romantično zve­zo. Prebivalcu Kalifornije s srednje visoko me­seč­no plačo 3600 dolarjev bo imac za 1300 zelencev po­menil nekaj drugega kot ista mašinca za enako vsoto v evrih pri trikrat nižji slovenski plači. Evropske cene so občutno višje od ameriških, slovenske še malo nad njimi. Tako so na tej strani Atlantika iZdelki luksuzno blago in zaenkrat vsi študenti še ne skačejo naokoli z macbooki. A če si se našel na koncu prejšnjega od­stavka, veš, da ti veselje ob uporabi premišljenih onegajev zasenči nalepko s ceno. V tem primeru je sreča vredna več od dodatna mesca štedenja.

Trda jabolka objavljeno: Joker 175
februar 2008


sorodni članki