Revija Joker - Svoboda gibanja

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Svoboda gibanja
...
Ko smo zadnjič obširneje pisali o prenosnih abakih, so se ti šele borili za svoj prostor pod soncem. A pubertete je že zdavnaj konec in malčki so trdno zasidrani kot nepogrešljiv del računalniške industrije. Luni pogleda, v kaj so se razcveteli in kako se primerjajo s svojimi večnimi tekmeci, namizniki.

V velikem članku o notesnikih izpred debelih dveh let in pol (Joker 139, strankin id 1359) sem zapisal, da se začenja zlata doba prenosnih računal. Napoved se ne bi mogla bolj uresničiti, kajti mobilne žverce so se od takrat namnožile čez vse meje. Če so laptopi njega dni šteli za malodane luksuzno domeno poslovnežev in puvačev, danes veljajo za samoumevne spremljevalce tehnološko ozaveščenih osebkov. Kako priljubljeni so, morda najbolje kažejo poslovni rezultati njihovih proizvajalcev. Medtem ko se industrija kot celota še vedno ubada z vzponi in padci, zlasti na področju namiznih pecejev, notebooki že desetletje beležijo strmo rast prodaje. V prvih mesecih tega leta so jih do kupcev spravili za skorajda četrtino več kot lani, ta odstotek pa je še nemalo višji v razvijajočih se državah, recimo Kitajski. Posledice zdrave rasti so večkratno blagodejne: povečala se je raznolikost modelov, cene padajo, razvoj namenske strojne ter programske opreme je hitrejši, proizvodnja dodatkov in pripomočkov je ponorela ... Vse to pomeni, da so notesniki postali privlačni tudi za ljudi, ki jih do pred kratkim niso nujno potrebovali.

Prisotnost računala kjerkoli se nahajaš je za modernega posameznika neprecenljiva, zato prenosniki vztrajno pridobivajo na priljubljenosti. Nekateri celo napovedujejo, da čez par let namiznikov sploh ne bo več, vendar so takšne trditve neumne. Sobivanje je precej bolj verjetno.

Druga ugotovitev iz omenjenega članka je bila, da pred odštetjem denarcev za laptop dobro premislite, ali ga boste zares izkoristili. Sicer to še vedno drži, a seksi cene so zrahljale kriterije za nakup. Glavni odjemalci še naprej ostajajo poslovneži, študentarija in ostali uporabniki, ki se veliko gibljejo ter ne morejo brez stalne prisotnosti računalnika. Že res, da je možna rešitev takih zagat raba dveh pecejev in prenosnih trdih diskov oziroma USB-ključev, vendar to meji na mazohizem. Prenosniki so hkrati upravičeno priljubljeni pri osebkih, ki se ne ponašajo z ogromnimi stanovanji. Bivalni prostor postaja vse dragocenejša dobrina in zapis par kvadratnih metrov hobotničastemu namizniku je luksuz, ki si ga številni ne morejo privoščiti. To posebej drži v primeru potrebe po sekundarnem računalu ali ko se tvoj delovni kabinet čez noč spremeni v otroško sobo. Takrat laptopova zmožnost preobrazitve vsakega sedišča v začasno delovno okolje postane neprecenljiva.
A zakaj bi se omejevali na 'resne' razloge? Mar ni kul jutranja kavica v brezžično pokriti kavarni in brskanje po novičarskih straneh ter forumih? Ali pa občasno lenarjenje na kavču z dobro e-knjigo v rokah in posteljno buljenje nadaljevank s prenosnikom na vampu? Pa to, da lahko čvek ali cybersex odneseš tudi na sekret ... Da, razlogov za doboditev laptopa je bil vedno zvrhan kup, le da so se iz kategorije postavljaškega luksuza mnogi premaknili v logične vsakodnevnosti.

Svoboda gibanja objavljeno: Joker 170
september 2007


sorodni članki