Revija Joker - Turbo traktorji in nitro za seljake

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Turbo traktorji in nitro za seljake
...
Le kateri Jokerjevec si ne želi rekordov podirajoče beštijice? Kako si kako tako izboriti brez debelega šopa cankarjev, razkriva guru Luni-sama.

Pripravljanje strojev do čimbolj učinkovitega delovanja je ustaljena praksa človečnjaka že od pradavnine in eno poglavitnih gonil razvoja. Njega dni so se s takim šarjenjem ukvarjali le nadarjeni posamezniki, toda z industrijsko revolucijo in posledičnim vsesplošnim širjenjem mašinerije se je početje razpaslo med navadno ruljo. Vsakdo pač želi za svoje težko prigarane cekine iztržiti čimveč in če relativno preprost poseg opazno izboljša učinkovitost neke priprave, je odločitev vse prej kot težka ...
Dandanes je navijanje v takih in drugačnih oblikah vseprisotno. Gotovo poznate koga, ki je s posegom v elektroniko povečal moč svojega avtomobila, s spremembo izpušnega sistema naspidiral moped ali zamenjal programje na mobilniku i

Pohitrevanje vsega mogočega je priljubljeno in močno razširjeno početje. Na sliki je avtomobilski komplet nitra. Varni niso niti naši mlinčki.
n tako pridobil nekaj uporabnosti. Daleč najbolj pripravni artefakti za tosortne karafeke pa so ravno naši preljubi mlinčki. Zavoljo njihove zapletenosti jih je moč pospešiti na nebroj načinov, od šarjenja po železninskih nastavitvah prek optimizacije mečine do dejanskega povišanja urinega takta komponent - s tujko overclockanja. V zgodnjih dneh abakov so se s takim početjem upali spoprijeti le mastnolasi znalci, saj je bilo nepodprto in nevarno. Dandanes pa je navijanje računalnikov priljubljen hobi desetin tisočev možicljev in za njim stoji nemajhen del informacijske industrije.
A kljub lahkotnosti poviševanja urnih taktov in podobnih hitrostnih posegov so strahovi pred posledicami še vedno močno prisotni. Sodeč po nedavno izvedeni ankici na stranki si kar četrtina Jokerjevcev želi pospešiti svoj abak, vendar tega ne stori, ker cvika. Podobno sliko je najti na mn3njalniku, kjer v železninskem delu nikoli ne manjka pitalic tipa 'Za koliko lahko navijem procesor, ne da bi pregorel?'. Tovrstnim skrbem je skupno predvsem to, da izhajajo iz neznanja. Kot zna povedati vsak stari maček navijanja, je osnovni del postopka zaradi zaščitnih tehnologij, ki so samoumeven del slehernega sodobnega mlinčka, v bistvu precej varen. Ob upoštevanju nekaterih pravil je najhujše, kar se vam lahko zgodi, izbris BIOSa. Kako pripravno torej, da boste v spodaj zapisanih vrsticah našli praktično vse znanje za začetek britja svojega računala!

Turbo traktorji in nitro za seljake objavljeno: Joker 145
avgust 2005