Revija Joker - Kri računalnika

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Kri računalnika
Kri računalnika
...
V štacunah se je pojavil cel kup napajalnikov fensi videza, ki se hvalijo z visoko zmogljivostjo. Luni pove, zakaj bi se tega morali veseliti, a tudi, na kaj paziti.

Naslednja trditev je nedvomno klišejska in ob njej bo marsikdo zavil z očmi, češ 'Pa kaj nam spet teži?'. A taka je pač resnica: napetostni usmernik je eden najpomembnejših in hkrati najpogosteje spregledanih delov računala. Debel odstotek nezagrizenih računalničarjev sploh ne ve, da obstaja, drugi ga jemljejo kot samoumeven del ohišja, mnogi tisti, ki se zavedajo njega pomembnosti in posedujejo kakovostnejše primerke, pa se ukvarjajo z navijanjem, lepotičenjem in ostalimi nespodobnimi dejavnostmi. Kako nepravično, kajti brez te povečini sive in neugledne šatuljice je ves strojček, najsibo še tako nabrit, zgolj kup plastike, silicija in kovine. Napajalnik je mogoče primerjati s človeškim srcem, saj omogoča delovanje vseh ostalih komponent. Ravno zato je tolikanj bolj opazno, ko se z njim kaj zalomi. Marsikdo je lastnoročno in s pomočjo serviserjev iskal razlog za nepričakovano sesedanje aplikacij ali kar ugašanje abaka ter šele po zamenjavi praktično vseh ostalih sestavnih delov presenečen našel krivca v napajalniku. Pogosti so tudi primeri, ko ruljeki veselo pljunejo stotine jurjev za najhudejše procesorje, grafične kartice in trde diske, nakar se čudijo, ker jim v staro ohišje z 250-vatnim usmernikom natlačena roba povzroča hude preglavice.
A vekanje v luno na stran, priznati je treba, da se zavest o kritični pomembnosti pretvorniških škatlic izboljšuje. To je najbolj očitno po uletu mnogih frajerskih in nič kaj poceni modelov v naše trgovine. Saj veste, ako ljudje zadeve ne kupujejo, je trgovci ne uvažajo. Kakorkoli, pošten delež zaslug za to si prilaščamo JCTjevski hardveraši vsled karnaprejšnjega člankovnega in novičkarskega ozaveščanja, zanemariti pa ne gre niti pozitivnega vpliva modrih besed, ki se širijo po raznoraznih forumih. Da bo odslej še bolje, smo se odločili spackati pričujoče besedilce, ki bo celo najtrdovratnejšemu neukežu razložilo, kaj usmernik je in čemu se zanj splača pljuniti par deset jurjev.

Modeli priznanih podjetij resda stanejo par jurjev več, vendar to opravičujejo s kakovostjo in opremljenostjo.

Kri računalnika objavljeno: Joker 138
januar 2005