Revija Joker - Voda v računalniku

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Voda v računalniku
...
Najmočnejši procesorji v navitih sistemih postanejo pravi postavljaški statusni simboli šele, ko iz njih štrlijo barvaste plastične cevi tekočinskih hladilnikov. Aggressor pomoči prst v eno najbolj geekovskih računalniških udejstvovanj in pove, ali je zadeva še vedno tako vroča kot nekoč.

Ko sem bil bruc, sem se bolj kot s faksom uk­varjal z navijanjem računalnikov. Popoldnevi na začetku tisočletja so bili preživeti ob spletnem brskanju po takrat frišno nastalem Slo-techu, kjer je Luni dajal vkup prve vodiče o garažnem friziranju računal. Predvsem navijanju, ki je one dni imelo bistveno večji učinek kot danes. Ker je zahtevalo prirejene načine odvajanja toplote, smo iz tujine naročali golden orbe, zalmane in druge 'aftermarket' hladilnike, kakor smo imenovali iz­delke, občutno boljše od privzetih Intelovih in AMDjevih vetrnic. Na neki točki pa zračna hladila niso bila več dovolj in poseči je bilo treba po tekočinskih - kot v avtomobilu. To je bil takrat ultimativni poseg, ki je pri laikih sprožal začudene poglede, ker je bilo videti vodo poleg elektronike pač kanček neintuitivno.

Legendarni Thermaltakov hladilnik golden orb je bil za mnoge prvi aftermarket procesorski odvajalnik toplote in vstopna točka v zanesenjaško šraufanje ter navijanje. Nato si želel več ...

Nadebudneži so iz avtekov pulili grelce in iz akvarijev črpalke ter Romom (nazaj) kradli baker, da so iz kvadrov kovine rezali hladilne glave. Nato so doživ­lja­li infarkte, ko je iz spojev pričelo kapljati in so se v rezervoarjih zaredili krakeni. To so bili časi. Takrat, pred ducatletjem, smo bili skoraj vsi prepri­ča­ni, da so takšni zahojeni sistemi prihodnost, ker so bili procesorji iz leta v leto požrešnejši in bolj vroči. A ni bilo tako. Računalništvo je šlo v drugo smer poudarjene varčnosti in dandanes zračni hladilniki zvečine zadostujejo, resda ob veliki pomoči toplot­nih cevk, ki so kompaktna sorta tekočinske klimatske naprave. Čeprav so klasični vodni sistemi na trgu dobili vrsto preprostejših oblik za lažjo monta­žo, še vedno ostajajo trdno v nišni domeni zanesenjakov. Zakaj je tako? In kdo ima od njih danes tako korist, da bi hotel v mašini akvarij?

Prve vodne rešitve so imele v domači delavnici stružene bloke in iz pleksi stekla zlepljene rezervoarje, povezane z akvarijsko opremo. Preden vprašaš: v rezervoarju ne moreš imeti rib.

Voda v računalniku objavljeno: Joker 268
november 2015