Revija Joker - Replikatorji

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Replikatorji
...
Pištola. Golenica. Sirov burek. Nadomestni zobnik za popravilo pralnega stroja. Vaza. Uhani. Ledvica. Šobe raketnega motorja. Dildo. Hiša! Uganeš, kaj imajo skupnega? Nepojmljivo, ampak te reči lahko ustvarimo s 3D-tiskalniki. JackSi se digitalizira in natisne v obliki zbirateljske figurice.

3D-tiskalnik je priprava, ki na podlagi trirazsežnega računalniškega modela ust­va­ri oziroma natisne pravi pravcati predmet. Postopek poteka z nanaša­njem zaporednih plasti materiala, kar imenujemo aditivni proces. Tradicionalni proizvodni stroji običajno delujejo drugače, s subtra­k­cijskim pos­top­kom, torej snov z vrtanjem, stru­že­­njem, rez­kanjem ali frezanjem odstranjujejo. Natanč­nost 3D-tiska je presenetljivo dobra že v osnovnih izvedenkah, materiali pa segajo od več vrst plastike prek zmesi do kovine. Natisnjeni predmet lahko brez pretirane previdnosti vzameš v roko in z njim kaj postoriš, saj je dovolj težek in trd, da rabi celo kot nadomestni del.
Stereolitografijo, prvo 3D-tiskalniško tehnologijo, je patentiral Američan Charles W. Hull leta 1986, takrat, ko smo poslušali Michaela Jacksona, nosili ure z digitronom in se igrali z mavrico. Proces je dolgo časa rabil za industrijsko oblikovanje, torej za hitro izdelavo osnutkov, prototipov, kasneje z izpopolnitvijo natančnosti celo končnih unikatnih in maloserijskih izdelkov. A tovrstni strojč­ki so iz industrijskega okolja lani začeli resen pohod proti potrošnikom in hitro prišli v ospredje novodobnih tehnologij. Jasno, saj je naprava, ki ustvari predmet iz nič, domala čarobna. Za svoje so jih vzele različne skupnosti, od umetnikov in arhitektov do domačih zanesenjakov. Kot kaže trend, je le vprašanje časa, kdaj se bo kak primerek znašel v tvojem gospodinjstvu.

Cene industrijskih tiskalnikov zlahka sežejo v višje šestmestno območje. Hitrejši tisk velikih objektov, sočasno celo v različnih materialih in barvah, je še precej oddaljen od domačih zmožnosti. Potrošni material je sorazmerno dražji, saj lahko za kilo brendirane plastike ali prahu damo več sto evrov.

Replikatorji objavljeno: Joker 248
marec 2014