Revija Joker - (Ne)pametni televizor

ČLANKI
stranka » članki » železnina » (Ne)pametni televizor
...
Optimistični LordFebo se ne loti testisa dalečglednih zaslonov, marveč za lastno radovednost znova prevetri njihove ’bistre’ oziroma razširjene zmožnosti. Je navdušen ali razočaran?

Analize pravijo, da so za slabšo prodajo televizorjev krive zlasti tablice. Toda v resnici jim je zavdal naš življenjski slog, ki nam komaj dopušča dihati, kaj šele, da bi brezdelno ždeli na fotelju. Tudi domače družabnosti v skupni izbi je vse manj oziroma se je preselila na mrežo. TV sicer po inerciji ostaja obvezen kos dnevnosobne opreme, ki je po možnosti redno prižgan, a pozornosti je deležen vse manj. Aktivna in napred­na populacija srednjega ter višjega razreda nima potrp­ljenja za slab program s predolgimi oglasnimi bloki. 
Posodobitev naprave je bila zato samoumevna. Prvi korak je bil mrežni vmesnik, ki ga imajo danes praktično vsi modeli: vstopni žičnega, srednji razred pa še wi-fi po protokolu n. Če so škatle še do pred kratkim poleg živega programa poznale edinole teletekst, je omreženost odprla nov, bogat svet s čuda mož­nost­mi. Po novem smo povezani v domačo mrežo in svetovni splet, moremo brskati po straneh, se digitalno družiti, predvajati video na zahtevo, zaganjati programčke in igre, deliti vsebine z mobilniki in še mnogokaj. S tem so odzadni servisi, ki so na mnogo pod­ročjih pomembni toliko kot hardver, naposled prišli tudi na področje televizorjev. Napovedi itak velijo, da bo linearnega TV-programa čedalje manj in bo vsak kanal nekakšna aplikacija, s katero bomo dostopali do knjižnice oddaj.
A takih obljub in marketinških alinej smo bili deležni že pred leti, pa se v praksi zaradi okornosti in po­čas­nosti niso izkazale. Je danes kaj bolje? Na kup sem dal štiri paradne predstavnike najbolj prodajanih znamk: sony W905A, samsung F8000, philips 8008 in LG LA6908. Niso me zanimale herčnost matrike, vernost barv, videz ali cena, marveč zgolj, kaj vse znajo in kako to počno. No, že vnaprej povem, da to ni izčrpen test, kajti mikropostavk in možnih situacij je preveč. Poleg tega se zaradi popravkov reči stalno spreminjajo. Gre bolj za obči pregled za splošno izobrazbo, da si navaden človek ustvari približno sliko, kako (ne)uporabna je na ves glas promovirana 'pamet televizorjev'.

Samsung ima smart TV najbolj razdelan, saj kaže več namizij: enega s programčki, drugega z dru­žab­no sceno, tretjega s fotografijami in filmčki … Mož­no jih je do neke mere prilagoditi in naprava oziraje na gledalne navade celo priporoča filme ter šove. Žal v Sloveniji vse ne deluje, recimo kupovanje filmov ali napreden spored. Lahko pa se, ako imaš model s kamero, slikaš in objaviš na Facebooku!

(Ne)pametni televizor objavljeno: Joker 242
september 2013