Revija Joker - TV brez žic

ČLANKI
stranka » članki » železnina » TV brez žic
TV brez žic
...
Na trg prihajajo prikazovalniki, ki se kitijo s tehnologijami za sprejemanje gibljivih sličic po zraku. Aggressor skuša napraviti red v zmešnjavi standardov, ki se ruvajo za prevlado pri tovrstnem brezžičnem prometu.

Televizijski kotički se iz nekdanjih omarastih nakaz preobražajo v elegantnejša pročelja z velikim ploskim televizorjem v sredi, nemalokrat pritrjenim na steno. A podobo kazijo kabli, brez katerih naprave ne morejo. Ogromni modem z diskretno montažo že umakneš iz vidnega polja, večja nadloga pa je speljati žice do televizorja. Da morebitnega projektorja pod stropom ne omenjam. Za nameček je takšnih prikazoval rado po več na gospodinjstvo, ker smo v časih vsesplošne digitalne povezanosti tako radi fizično ločeni, vsakdo pred svojim zaslonom. Nakar si pred novim izzivom, ko je treba signal poslati do cimrovega / sinovega zaslona v sosednji sobi.
No, če se bomo brezžičnega prenosa elektrike še načakali, tak prenos videosignala ni več ZF. Tablice in pametni telefoni navdušujejo z zrcaljenjem svojih podob na velike zaslone. Onegaji za zračno povezavo modemov in set-top boxov so našli mesto v kompletih domačih ponudnikov programov. In širi se bera televizorjev z vdelanimi antenami za sprejemanje HD-videa. Prav slednje nas najbolj zanima, saj se tu obeta srdit boj med tehnologijami.

Prizori iz reklamnih fotk, kjer ni videti nobenega kabla, so utopični. Sicer se množice žic še zlepa ne bomo znebili, a vseeno gre trend v to smer. Zvok po luftu že potuje in slika začenja prav tako.

TV brez žic objavljeno: Joker 235
februar 2013