Revija Joker - Klinc pa resnica

ČLANKI
stranka » članki » kolumni » Klinc pa resnica
Klinc pa resnica
...
Sneti

Ej fotr, a veš, da pride kmalu Grand Theft Auto VI?” Tole mi zadnjič prijavi moj trinajstletnik, ki, ne boš verjel in ne vem, kako to, nekoliko čisla igrice. Ga pogledam izpod čela in odvrnem: “Ja, to itak, da pride, ampak da kmalu? Ta je pa bosa.” “Ne, ne,” zaslišim odgovor, “že naslednje leto. Sem na internetu videl!” Kakopak sem v strahu, da sem pri spremljanju področja ostudno zatajil, nemudoma terjal dokaze. V zameno sem dobil kup brezzveznih strani s špekulacijami, zavajanji in izrecnimi lažmi. Gta6­grand­thef­tauto6.com recimo zgolj citira govorice in želje ljubiteljev ter naklada v tri krasne, medtem ko 'GTA6 Official Gameplay Video' na YouTubu vsebuje kup posnetkov iz Driverja: San Francisco. Drugod je moč prebrati, da bo imela igra žensko protagonistko, da se bo dalo v njej voziti NLP, da bojo joški in da je datum izida 17. september 2017. Medtem v deželi resničnosti Rockstar o špilu ni izdal praktično ničesar. 
Jah, kup clickbaiterskega bulšita za nabiranje klikov, porečeš. Drži, ampak to nabiranje je preklemansko us­pešno. Omenjeni video na Tubi je zbral že 20 milijonov klikov, ob čemer se res čudim, kako to, da ga Google ni ukinil. When money talks, bullshit očitno walks. In GTA še zdaleč ni edini izmišljotinski magnet za tiste, ki so premladi, premalo razgledani ali preveč ne­umni, da bi ločili med pravimi in lažnimi vestmi. Stran Bubblews.com, ki so jo zaradi goljufivosti medtem na srečo zaprli, je recimo dopustila, da je nek uporabnik objavil članek o prihodnjem Call of Dutyju, klicanem Pat­riots. Dogajal naj bi se med prvo svetovno vojno. Ta 'novica' se je kmalu pojavila v druž­benih medijih, na znalskem forumu NeoGaf in celo na Gamespotu, ki se je za spodrsljaj kasneje opravičil. Klikov so pa v tistem obdobju dobili toliko kot z desetimi resničnimi, vendar ne tako privlačnimi objavami. Takisto je moč na internetsih najti podatke o prihodnjem Falloutu, svežem Battle­fieldu, ekskluziv­no razkritem dodatku za World of Wacraft … V svetu strojne opreme pa se zmerom znova ponavljajo 'scoopi' o play­stationu 5, nas­led­n­jem iphonu, VR-če­la­di, pač čemerkoli, kar utegne interesirati nekoga, ki ni razgledan, a ga zanima najfriš­nej­ša tehnologija. Novi­čars­ke strani nimajo nobenih skrupul, da ne bi s tovrstnimi vestmi nabirale popularnosti, klikov, oglasov in posledično denarja. Govorice se občasno sicer izkažejo za resnične, vendar to ne opravi­či njihovega izvora.

Iz Rockstara naj bi ušel scenarij za GTA6 in izdal, da bo imel glavno vlogo v njem Jason Statham. Dobra ideja, a res to ni.


No, zlagano poročanje o novih izdelkih indus­t­rije videoiger je le simptom vsesplošnega proizvajanja laži na internetu. Z njim ni bilo še nikdar tako lahko vleči za nos toliko ljudi. To se je (spet) pokazalo v onkrajlužni predsedniški kampanji, ki je bila tako nagravžna, da bi morali zmagovalca zaradi zločinov proti dobremu okusu doživljenjsko zapreti, poraženca pa deportirati v gulag. Brž po izvolit­vi oranžnega trola je neko budalo na Twitterju objavilo bistroumno ugotovitev, da so antitrumpovske demonstracije organizirane in plačane. Dokaz je bila priložena fotka avtobusov, ki so bili na ulici nedaleč od protestov. Vest je v nekaj urah završala po vsemreži in citirali so jo celo komentatorji novic v naših medijih kot ultimativni dokaz levičarske odvratnosti in zlaganosti. Da jo je čez kak dan po posredovanju pravih novinarjev sam avtor označil kot neresnico, ni zanimalo nikogar. Še najmanj Facebooka in Googla, kjer je bila izmišljotina v ospredju.
Dezinformacijo so resnejši mediji upo­rabili za argument v debati o tem, da bi morala omenjena spletna velikana bolje filtrirati novice, ki jih ponujata svojim odjemalcem. 'Fake news' je za par dni postala vroča tematika, v kateri je bilo slišati nekaj komaj verjetnih, a resničnih štorij. Na primer tisto, da veliko protrumpovskih strani up­ravljajo najst­niki iz Makedonije. Tako od Zuckerberga kot Brinove vojske je bilo v odgovor slišati zagotovila, da bodo vložili več truda v filtriranje vesti, da pa njihovi algoritmi niso perfektni. V ne-Googlovem prevodu: izmišljotine se bodo v naših feedih še zmerom pojavljale, naj gre za politiko ali naslednji Diablo. Saj ne more biti drugače. V internetnem šumu in trušču te slišijo samo, če se dereš kot jesihar oziroma si drugačen, izviren, nedolgo­ča­sen. Je še kak lažji način, kako to doseči, kakor da la­žeš, kot pes teče? Da naslednji Call of Duty bo, vemo vsi, nihče pa ne ve, kako se bo imenoval, kam bo postavljen in kdaj pride. Ko ga bo Activision uradno napovedal, to ne bo zanimivo – zanimivo je zdaj, ko ga še ni.
Taki smo ljudje, tako smo se navadili in nobe­na količina učenih razprav ter svarečih opo­zoril ne bo prav nič hasnila. Zato kolumne ne nameravam skleniti s podučevalnim "lažne novice niso kul, bodite pozorni nanje in jih ne klikajte." Na grozo razsvetljencev jih bo splošna publika itak spremljala in jim verjela, ker ruljo pač definira kronična zabitost. Glas in evro najbolj neumnega posameznika je na spletu povsem enak glasu in evru največjega izobraženca, kar pomeni, da je ta medij ultimativno demokratičen. Stanfordska univerza je pred kratkim izvedla raziskavo, ki je pokazala, da 82 % ameriških najstnikov na spletnih straneh ne loči med pravimi, sponzoriranimi ter lažnimi vsebinami. Video "Official GTA VII Gameplay!" bo zato nedvomno dobil vsaj trideset milijonov klikov, karavana pa se bo peljala dalje. Vem, kam, ampak to razkrit­je ne bo presenetilo nikogar …Klinc pa resnica objavljeno: Joker 281
december 2016