Revija Joker - Obsesija znanih

ČLANKI
stranka » članki » kolumni » Obsesija znanih
Obsesija znanih
...
Sneti

Za dvesto petdeseto cifro sva si z Davidom zamislila posebnost. Pobarala sva nekaj medijsko izpostavljenih Slovenk in Slovencev, ki radi berejo Joker, naj napišejo svoja mnenja o farbovitem ma­­­­gazinu. Odziv je bil takojšen in dobro sva se po­ču­tila, ko sva čitala, kaj Joker pomeni in kako je vplival na ljudi, kot so Rok Terkaj, Boštjan Gorenc, Eva Irgl (brez heca), Martin Senica, Jure Aleksič, Nejc Gaz­vo­da, Saša Lendero … A na kraju sva se odločila, da je vse skupaj preveč samo sebi namen in da bralec od tega ne bo imel dosti. Nisva napaberkovala dovolj raznolikih poklicev, pa še kot gola samohvala bi znalo izpasti. Obstoječim piscem pozitivnih mnenj zato javna hvala za trud in besede, avtorjem nam veliko pomenijo. Omenjeno pa naj rabi kot iztočnica za tele kolumne, nekdaj podlestvina klicane. Ker so bili pod lestvino, nakar so pristali ob lestvini in zdaj so namesto lestvine. Le naga baba je večna in nespremenljiva. 
Praktično vsi navedeni 'silebritiji' igrajo. Pri nekaterih, kot so novinar Aleksič, reper Trkaj in režiser / pisatelj Gazvoda, to domala sodi k osebnosti in imidžu. Pri drugih, kot sta poslanka Eva in pevka Lenderova, pa je tovrstno udejstvovanje vse prej kot samoumevno. A kljub temu na Sašinem macu Diablo renči pozno v noč. V naši krajini pa je še kar nekaj ljudi, ki imajo radi elektronsko zabavo na malo višji ravni od telefonske. Od Dese Muck, ki je bila svojčas po lastnih izjavah odvisna od Civilizacije, prek Jureta Godlerja, čigar otroštvo so oblikovale Phantasmagoria in Nintendove igre, do Sebastijana Cimirotiča, ki je bil ali je morda še “prvak v playstationu.” Sonyjeva konzola je hkrati njegova uradna metoda izogibanja javnosti, ki ga po ilici nadleguje, naj ustreli še kako tako, kot so legendarne “Rad bi se zahvalil svojim staršem, še posebej očetu in mami,” “Teden dni pred tekmo sem imel potres mož­ga­nov” in “Boli me koleno na nogi.”
Še več jih je kakopak na tujem, od takih, pri katerih rečeš “ITAK!”, do onih, kjer debelo pogledaš. S tem ne mislim tistih fejkerjev, ki jih firme plačajo, da pridejo oglaševat nek izdelek, pri čemer je vseeno, če je to mortadela, šminka ali procesor. Taki so bili Aguilera, ki je reklamirala gamecube, Spielberg, ki je igral wii, in Snoop, ki kao ful šteka gaming, yo!, in posoja glas v razširitvi za CoD: Ghosts. Govorim o pravih, predanih špilavcih in špilavkah, ki so znani zaradi nečesa drugega, a v njih utripajo resnična gamerska srca. Ne doktor House, ki nekaj drka po joypadu, temveč Frank Underwood, ki se sprošča ob Call of Dutyju (ni naključje, da bo Kevin Spacey v Advanced Warfare!). Ali Robin Williams, ki ima tako rad serijo Zelda, da je po njej poimenoval hčerko.
Si recimo vedel, kakšen zaljubljenec v piksle in bite je Kristian Nairn, 208 centimetrov visoki Irec, ki v Igri prestolov nastopa kot Hodor? Imel je vse mogoče sis­teme, od atarija 2600 prek mega driva do prvega xboxa, kjer je bil zasvojen z Jet Set Radio Future. Njegova navada je, da konzolo kupi in proda, odvisno od tega, kakšne igre so na njej – tako je imel že dva wiija, dva PS3 in dva xboxa 360. Največ pa se ukvarja z World of Warcraftom. (Aja, pa gej je, tako da si lahko upravičeno reče gejmer, ha ha.) Njegov sotrpin iz hollywoodskega foha je Asa Butterfield, ki se je posodil nas­lovnemu liku v filmu Ender's Game. Mladenič je obseden z Doto 2, v katero je dal več kot osemsto ur, in je – za Američana nenavadno – zavezan ra­ču­­nal­ni­ku, ne konzolam, nazadnje pa je najbolj užival v grozljivki Outlast.
Kaj pa Max Landis, ki je spisal scenarij za fino superjunaško dramo Chronicle? Nor na rokoborsko serijo Smack­down vs. Raw. Britanski TV-voditelj Jonathan Ross, nosilec reda Order of the British Empire? Velik fan retroigranja, ki je svojčas kupil NEC turbografx zaradi enega samega naslova in joče, ker ima amigine špile le na ipadu, njegov top-three pa je Super Mario 64 – R-Type – Splatterhouse. Kultni avtor fantasyja Joe Abercrombie, čigar serija First Law je po kakovosti ter priljubljenosti blizu Georgu R. R. Martinu? Strateg in frpjaš, ki je njega dni po ves teden nabijal GTA: San Andreas, naj igri vseh časov pa sta mu Elite in Dungeon Master.
Ja, vsepovsod so, naši razvpiti bratje in sestre po igrah, le vemo ne zanje. In vse prej kot sram jih je, da se ukvarjajo s tem konjičkom. Slava jim, dvestopetdesetkratna.

Obsesija znanih objavljeno: Joker 250
maj 2014