Revija Joker - S klikom do starin

ČLANKI
stranka » članki » kolumni » S klikom do starin
S klikom do starin
...
Sneti

V zadnjih dneh iztekajočega se leta so me presenetili na Rtvslo.si. Priobčili so novico z našega področja, v kateri je kljub špartanskosti vse štimalo, niti enkrat ni bil uporabljen izraz igrica in bila je relevantna. Šlo je za vest, da je neprofitna spletna knjižnica Internet Archive, ki arhivira vse mogoče, od zvočnih zapisov in novic do knjig ter filmov, v katalog znanja vsrkala špile. In to ne wikipedijasto, v obliki članka, marveč emulatorsko, čemur pravijo The Internet Archive Console Living Room (Archive.org/details/consolelivingroom).
Stvar deluje tako, da najprej izbereš želeni sistem. Nudijo atari 2600 in 7800, colecovision, astrocade in odyssey2 (v Evropi philips G7000), strojčke iz druge polovice sedemdesetih in prve osemdesetih. Potem klikneš igro, ki bi jo rad naložil, in emulator na osnovi javanske kode steče kar v spletnem brskalniku. Nudi dve barvi ozadja, delni ali polni zaslon in preprost nadzor s tipkovnico. Odlično za vsakogar, ki se ne spozna zadosti, da bi z interneta dopobiral povečini brezplačne oponašalne programe, jih nameščal in iskal rome – datoteke s špili.
Sliši se izvrstno in za malo se pohecat tudi je, sploh če si bil ljubitelj neslavno propadlega Microsoftovega Game Rooma. Tudi lastne opise je moč pisati. A igranje je žal nekoliko preveč osnovno. Največji minus je popolna odsotnost zvoka, kar kvarno vpliva na izkušnjo. Tudi zaloga je majhna glede na kompletne sezname, ameriški izbor sistemov pa je Slovencu nepri­vla­čen. Še najbolj znan nam je atari 2600 ali VCS, toda v primerjavi z računalniki in konzolami ga je pri nas imel malokdo. Z ostalimi štirimi je še veliko slab­še. Krivično do 7800, ki je po strojni moči na nivoju C64, a tako je. Je pa res, da naj bi se stanje v Arhivu izboljšalo, saj kanijo projekt dopolnjevati. Prišel naj bi zvok, več iger in novi sistemi, tako da velja url ob­čas­no poklikati, če ti dogajajo relikvije.

Tak je standarden prizor s konca sedemdesetih, ko je marsikateri dom v Ameriki okupiralo udejstvovanje z nadpriljubljenim atarijem 2600.

Hecno je, kako te naslovčke danes prostodušno vči­tamo, se z njimi na kratko zabavamo in podoživimo spomine, pri tem pa niti ne pomislimo, da je marsikateri obilno prispeval k velikemu zlomu ameriš­ke­ga ig­rarskega trga leta 1983. O njem si lahko več prebereš v Kratki zgodovini špasa v Jokerju 192, id na st­ranki 5943. Na hitrico povedano so Atari, Activision in druščina izdajali vse slabše igre. Simbola tega sta na 2600tici nemogoča konverzija avtomata Pac-Man in kultna filmska licenčnica E.T., ki so jo morali sesta­viti v borih petih tednih in je bila zanič, a so zanjo hladnokrvno računali 50 dolarjev. Ljudje so se takih ro­pov naveličali in zapustili polje videoiger, kar je botrovalo imploziji. Osip je bil tolikšen, da je marsikatera firma šla naravnost na boben. V to opustošenje je potem vstopil Nintendo z NESom in kakovostnimi špili, ki so povrnile zaupanje strank, in industrija onkraj luže si je počasi opomogla.
Dosti iger, ki jih v emulatorje nalagaš na Internet Archivu, je dejansko krivih za sodnodnevno sesutje pred tridesetimi leti. Saj že po naslovih vidiš, za kak­š­no ceneno robo gre. Na primer Tax Avoiders, kjer med skakanjem po štirih ploščadih nabiraš dolarske znake in se ogibaš dacarski pošti … Bloody Human Freeway, kjer pomagaš kuri čez cesto, kot bi slaboumno kazal osle Froggerju … ter neslavni Custer's Revenge, kjer si se moral v vlogi istoimenskega generala z vidno erekcijo prebiti do kola s privezano indi­janko in jo pokavsati. Ja, resno.

Če misliš, da tile Ikari Warriors tečejo na C64, se motiš. Gre za dobro inačico za atari 7800, ki jo v Internet Archivu zaženeš kar z brskalnikom.

Ker je težko najti še danes igralno robo za te zgodnje konzole, bolj priporočam obisk strani z nekoliko sodobnejšimi špili, ki prav tako omogočajo preprosto emuliranje v brskalniku sko­zi Javo. Zelo dober naslov je Nesbox.com, kjer z enim klikom poženeš odličnice za NES in SNES, od Bombermana do Super Mario Worlda. Zvok je slišen in moč je nastavljati komande ter celo igrati v dvoje čez splet. Je pa res, da manjka shranjevanje napredka. Le-to deluje v Segini ustreznici na Ssega.com, kjer domuje nalinijsko emuliranje mega driva s Sonicom, Mortal Kom­batom in druščino. Za stare DOSovske igre pa lahko obiščeš eno od namenskih lokacij, kot je ClassicDOSgames.com, če­prav boš verjetno nejevoljen ob mnogih demo ina­či­cah namesto polnih. No, vseeno je tu kup klasik, kot so Earthworm Jim, Warcraft 2 in Commander Keen. Le pa­zi, da si ne uničiš spominov, ki so pod vsem tistim mahom in patino nenavadno prhki.

V browserju lahko igraš tudi DOSove klasike, kot je Warcraft 2. Nadvse priročno za tiste, ki jim je rokovanje z DOSBoxom preveč zahtevno.

S klikom do starin objavljeno: Joker 246
januar 2014