Revija Joker - Gejspodar prstanov

ČLANKI
stranka » članki » kolumni » Gejspodar prstanov
Gejspodar prstanov
...
Na rovaš filma Bratovščine Prstana je bilo izraženih ničkoliko pogledov. Sneti na predvečer slovenske premiere nadaljevanja pak prispeva takega, ki je, milo rečeno, nevsakdanji – toda argumentirano in anal-itično podprt. Odpiralo oči ali zgolj ust? Presodite sami ...

Na rovaš filma Bratovščine Prstana je bilo izraženih ničkoliko pogledov. Sneti na predvečer slovenske premiere nadaljevanja pak prispeva takega, ki je, milo rečeno, nevsakdanji – toda argumentirano in anal-itično podprt. Odpiralo oči ali zgolj ust? Presodite sami ...
Večina pozornejših bralcev, poznavalcev in analizatorjev Tolkienovega dela si je v nečem edina: njegova šibkejša pisateljska stran je bila predstavitev žensk in odnosov med liki različnih spolov. Med drugimi je pred kratkim predvajani, odlični BBCjev dokumentarec o Tolkienu obelodanil znalsko tezo, da je tako zavoljo Džej-ar-arove preteklosti oziroma okoliščin, v katerih je delo začelo nastajati. Snov za Gospodarja se je namreč porodila v njegovih srednješolsko-študentskih dneh, ko se je velikovečinoma družil s fanti in z njimi tudi prebival. Da o njegovem vojaškem službovanju ne rekši nič. Znabiti, da je oris itak redkih ženskih likov bodisi kot moških v drugačnem telesu (Arwen), bodisi kot nedostopnih, glorificiranih oseb (Galadriel), prav posledica tega. In da je posledica takisto odnos moških in žensk, ki je poln travm, težav in odrekanja. 
S tem, da osebe v The Lord of the Rings po vrsti pripadajo moškemu načinu razmišljanja in delovanja, seveda ni nič narobe. Pač, take so in navsezadnje bi bilo delo še tisoč strani obsežnejše, če bi se liki razvijali bolj opisno, ne toliko skozi dogodke in našo lastno domišljijo. Taka enorazsežnost je pri delu tovrstne obsežnosti in veličine povsem opravičljiva. Ampak nekateri so v tej temeljni moškosti junakov Gospodarja uzrli še nekaj: prikrito homoseksualnost. Preveliko, khm, bratenje med nosilci zgodbe. Več kot le zametke privlačnosti, ki sega čez običajno prijateljstvo in kameradstvo. Take reči.
Zdaj devetindevetdeset odstotkov Tolkienovih privržencev mršči čelo, se križa in grleno gode "Apage Satanas!" Zlasti ker vemo, da je Tolkien sam v temelju zavračal kakršnekoli 'globoke' interpretacije svojega romana, njega branje kot prispodobe za sodobni svet in sploh vse, kar spada sem. Tolikanj bolj je torej zanimivo, da je hipotezico najbolj oživil prav njegov morda največji interpret, režiser Peter Jackson, s svojo filmsko priredbo Gospodarja Prstanov.
V tem trenutku je zgražanja med občestvom nemara še več, saj je film The Fellowship of the Ring za široko občestvo boljši od same knjige. Vsi pač nimajo ne časa, ne volje prečitati, priznajmo si, špeh, za katerega potrebuješ nemalo zbranosti in predanosti. Za take je kinematografska inačica kot naročena. Enako je sline vredna za oboževalce Tolkiena, saj je po spektakularnosti in režiserski viziji nenadkriljiva. Srednji svet dobesedno stopi iz filma in zabriše meje med resničnostjo ter fantazijo. Vsi veseli, vsi prjatli.
A razlog, zakaj je zadeva tako izvrstna, ni obilica posebnih učinkov in izvedba nasploh. Razlog je pretanjen Jacksonov občutek za širnost Tolkienove sporočilnosti in posledična večplastnost gledavšne izkušnje. Film lahko zreš kot hudo dobro narejeno akcijado, kot dramo z nesrečnimi glavnimi junaki ali kot mešanico prispodob, ki budijo asociacije glede na tvoje trenutno stanje in znanje. In ena od plasti je, hočeš-nočeš, homoseksualna, saj je ta v okviru filmske interpretacije izvirnega dela kar precej poudarjena.
Ne glede na to, ali ste tolerantni ali ne, ali vam gredo istospolno usmerjeni na živce ali vam je vseeno, kaj kdo počne s svojim življenjem, dokler se vas to neposredno ne tiče, in ali ste navajeni iskati skrite pomene ali ne, po sledečih argumentih se vam bo bržkone razkril pogled na Bratovščino Prstana, kakršnega si po vsej verjetnosti niste predstavljali. Muahahaha.

Gejspodar prstanov objavljeno: Joker 114
januar 2003

poglavja članka:

Uvod