Revija Joker - Ted

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Ted
Ted
...
Melkijad

Mali John Bennet je osamljen fantič, ki zaupnika najde v plišastem medvedu Teddyju. Zanj si nekega večera zaželi, da bi oživel, in želja se mu izpolni. John dobi najboljšega prijatelja in svet novo senzacijo. A kot je v filmu razloženo: lahko si Taylor Lautner, Justin Bieber ali živ plišast medved, čez čas bo ljudem enostavno viselo dol.

Ted je videzno simpatičen in prav nenavadno je gledati pliškota ko vleče banano, preklinja kot stari gusar in počne takšne ter drugačne opolzkosti.

Četrt stoletja let kasneje sta John (Mark Wahlberg) in Ted (glas Setha MacFarlana) še vedno nerazdružljiva in živita pod isto streho. John pri svojih petintridesetih dela v lokalni izposojevalnici avtomobilov ter fura razmerje z lepo Lori (Mila Kunis). Ted pa, tako kot ve­či­na propadlih in pozabljenih zvezd, poln samopomilovanja preživlja dneve v brezdelju. Večino časa prebijeta ob kajenju trave in filozofiranju pred tevejem, kar gre v nos Lori, saj ob sebi hoče deca in ne nezrelneža, ki se redno zadeva s svojim medvedom. Ko po praznovanju četrte obletnice zveze Lori v stanovanju naleti na zakajenega Teda, gručo kurb in sveže izsran drek sredi dnevne sobe, potegne črto ter postavi Johnu ultimat. Ona ali medo! Od tu naprej gre seveda vse narobe in priče smo zgodbi, kjer mora za svoja leta nezreli protagonist hipno odrasti.

John in Ted se od malega bojita neviht in sta zato prava Gromska prijatelja. Ko udari neurje, si pod odejo zapojeta Gromsko pesem, katere refren gre: Jebi se, grom, lahko mi ga potegneš ...

Zveni stokrat videno? Na nek način je. Ted se namreč drži klasičnega buddy-buddy / bromance koncepta z enostavnim zapletom in vnaprej znanim koncem. Gre za tip komedije, s katerimi nas Hollywood bombardira vrsto let ter je prek Adamov Sandlerjev, Benov Stillerjev in podobnih patronov dosegla zavidljiv nivo prežvečenosti. A film do določene mere kljub vsemu deluje sveže. Povleče te v svet s plišastim medvedom, ki govori, preklinja, nabija cipe, kadi gandžo in je pod vsem tem mehkega srca. Kemija med junakoma je pristna in kar težko je verjeti, da je Ted v celoti raču­nal­niško animiran ter da je Mark vse prizore odigral, govoreč žogi, prilepljeni na palico.
To je prvi celovečerec MacFarlana in njegove ekipe, ki stoji za serijo Family Guy. Seth se ne premakne od svojega uveljavljenega koncepta, zato je film poln rasističnih, seksističnih in antisemističnih opazk, straniš­­čnega humorja ter britja norcev iz slavnih oseb. Če ti tovrstni heci niso pri srcu, se filmu ogni, a že zajebantski uvod Patricka Stewarta ti jasno pove, da ga ne jemlji preveč resno. 

Ted objavljeno: Joker 229
avgust 2012