Revija Joker - Total Recall

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Total Recall
Total Recall
...
Sneti

Hollywoodarji imajo pokojnega pisatelja Philipa K. Dicka radi predvsem zato, ker jim daje intelektualni pridih. V filme so spremenili že deset njegovih romanov in novel, med drugim Ali androidi sanjajo o električnih ovcah (= Blade Runner), Second Variety (= Screamers), A Scanner Darkly, Paycheck in Minority Report. Nekatere celo dvakrat, kot je kratka zgodba We can Remember it for you Wholesale – na platnu je ta postala Total Recall.
A treba je vedeti, da studiji Dickovih besed nimajo za svete, marveč jih prirejajo. Že prvi Popolni spomin iz leta 1990, ki ga je pilotiral Arnold in ga je režiral Paul Verhoeven, se ni kaj dosti brigal za izvirni tekst. Ne pričakuj, da bo zdaj, dvaindvajset let kasneje, bistveno drugače. Scenarij nekaj časa sledi povesti, nakar oddivja po svoje, kot dajo vedeti besede na oglasnih plakatih: "Inspired by Philip K. Dick."

Troprsa vlačuga kaže obilne implante po kinih od 9. avgusta dalje.

Kleč ni v napadalcih iz vesolja, kamor je dogajanje speljal pisatelj, niti v Marsu, kamor je šel Švarci, temveč ostanemo na Zemlji prihodnosti, ki jo je opustošila vojna. Obstajata le še dve naseljeni področji, Britanska federacija in Kolonija, se pravi Avstralija. Med njima poteka jašek naravnost skozi jedro planeta (!), s katerim se ljudje od tam spodaj vozijo sestavljat policijske robote. Med njimi je Douglas Quaid (Colin Farrell), navaden delavec, ki pa živi s hudo mačko (Kate Beckinsale), bere romane o Bondu in ima strelsko-bežalne sanje, v katerih je udeležena nesramno lepa Jessica Biel. A ko si zaželi vsadka vznemirljivih spominov v firmi Rekall, situacija eksplodira, saj je Quaid več, kot si misli. Povrhu se ob strani kuha peklenska zarota, s katero je povezan.

Katka je izpilila svoj rahlo-razprtih-ustnic-zabodeno-gledam-izpod-švarckopfovo-bujne-pričeske luk. Tudi vozit zna ženska. Se vidi, da je film ZF.

Film si Dicka sposodi bolj zaradi lepšega in njegove zamisli uporabi za kotel, v katerem skuha redko štorijalno čobodro. Posoda nekaj časa še drži vodo, nakar se nagne nazaj in začne brezskrbno gledati raztur. Kljub nastavkom resnega ZFja je namreč Total Recall '2012 Edition' predvsem akcijada, kjer Beckinsalova skoraj docela ponovi atletsko vlogo iz Underworlda, minus podaljšani zobje, Farrell pa se brez težav odene v kožo stoičnega heroja, pri čemer mu pomaga kot vedno bajna Bielca. Na sporedu so solidno režirana, nekrvava streljanja, pretepi, dirke in eksplozije bomb v futurističnem okolju, ki po videzu ni le površno povezano z Blade Runnerjem ter Minority Reportom. (Ljubitelji iger boste opazili celo nekaj referenc na Syndicate.) Adrenalin buta in nekje do treh četrtin je Total Recall hud tobogan z ženskama, iz katerih kar brizga neizživet seks. ZF je s tem takoj boljši. Žal pa nato hoče preveč in se zaplete v plapolajoče štrene razpadle zgodbe, nesmiselnosti ter studijske zahtevke po negativcih, ki nočejo umreti, in romanci, ki preživi vse.
Vendar film ne pade na nivo neumnosti in plehkosti v slogu Battleshipa. Če ne pričakuješ resne ekranizacije Dicka in se nadejaš lahkotnega ZF-rompompoma z ne preveč kretenizmi, znaš biti z novim Popolnim spominom zadovoljen. 

Total Recall objavljeno: Joker 229
avgust 2012