Revija Joker - Simpsonovi: rumeno obarvani svet v malem

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Simpsonovi: rumeno obarvani svet v malem
...
Februarja so se znova razprli oblaki in na modrem nebu je že petstotič zažarel napis The Simpsons ter napovedal jubilejno epizodo najdlje predvajane animirane serije v zgodovini televizije. Šerlok se s Homerjem, Marge, Bartom, Liso in Maggie zavali na kavč, si odpre pločevinko piva Duff in se zazre v minulih triindvajset let smeha ter kaosa. Oboje je povzročila najbolj priljubljena in najbolj rumena risana družina na svetu.

Simpsonovi so nastali skoraj po nesreči ozi­roma zaradi bojazljivosti njihovega idejnega očeta Matta Groeninga. Nekaj več kot tridesetletnega striparja Groein­ga so leta 1985 prosili, naj si izmisli krat­­ke risane vložke za TV-oddajo The Tracey Ullman Show. Najprej je razmišljal o tem, da bi zgolj oživil svoje kratke stripe Life in Hell, ki podajajo bizarne zgodbice disfunkcionalnih zajčkov. Ko pa je v čakalnici čakal na razgovor s producentom oddaje, se je us­­­trašil, da bi lahko izgubil avtorske pravice za svoj strip, če bi ga spremenil v risanko. Panično je pograbil list papirja in pisalo ter v par minutah načečkal pr­ve obrise Simpsonovih, ki jih je oblikoval po članih svoje družine. Uganete, kako je ime Mattovemu fotru? Ja, res je - Homer! Doh! Tako se je v nekaj paničnih trenutkih rodila ideja za animirano serijo, ki je za vedno zaznamovala televizijski svet.

Simpsonovi so se okitili z ducati nagrad, med katerimi je kar 27 emmyjev, 30 animatorskih nagrad annie in nagrada peabody za elektronske medije.

Simpsonovi: rumeno obarvani svet v malem objavljeno: Joker 227
junij 2012