Revija Joker - The Avengers

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Avengers
The Avengers
...
Quattro

Od Iron Mana naprej je bil znan Marvelov načrt, da bodo posneli serijo filmov v skupnem svetu, katere kronski dragulj naj bi bila zgodba o druščini Maščevalcev – Avengerjev. Še istega leta smo tako do­bili Hulka, nato drugega Železnega moža, lani pa smo spoznali predzgodbi Thora in Stotnika Amerike. Vsak od njih je bil simpatičen obrtniški izdelek za poletne dni, ki ni posegal v globine gledalčevega intelekta, hkrati pa ga ni žalil z očitnimi bedastočami. Za povrh so poleg osrednje zgodbe vpeljali skupno noto v obliki agencije SHIELD, njenega vodje Nicka Furyja in podpornih likov, kot je bila skrajno fukiš Natasha Romanoff aka Črna vdova (Scarlett Johansson). Blagajniš­ki izkupiček je bil temu primeren. Avengerjem, kjer proti grozeči nevarnosti stopijo vsi heroji skupaj, je zato bilo že od samega začetka usojeno, da bodo podirali rekorde. In tudi jih. O ja.

Kdor Hulka ne pozna, si ne predstavlja, kako neustavljiv je. Kljub temu, da te ustvarjalci vnaprej temeljito pripravijo na to s številnimi namigi.

Gle­de na to, da je junakov na kupu pol ducata, so potrebovali primerno grožnjo. Izbrali so Lokija, ki si je našel nove zaveznike v drugem vesolju in jih popeljal nad Zemljo, kjer je spravljena vsemogočna kocka tesseract. Furyju je koj jasno, da je vrag odnesel šalo, zato vpokliče skrite adute. A izkaže se, da bo sodelovanje med njimi težko. Superjunaki se raje pričkajo in si merijo tiče, kot da bi reševali svet.
Temu primeren je tempo, saj se film v prvi polovici bolj ukvarja z razvojem likov in odnosov, s čimer pripravi podlago za kasnejši akcijski tobogan. Režiser Joss Whedon, ki je hkrati podpisan pod scenarijem, dovoli vsem nastopajočim, da se vživijo v vloge. Zato se med njimi razvije kemija, ki je posebej prisotna med samovšečnim Tonyjem Starkom – Iron Manom in vase zaprtim Brucom Bannerjem – Hulkom. V vlogi slednjega se novinec Mark Ruffalo znajde celo bolje kot pred njim Edward Norton. Prizor, ko se ta dvojec piflarjev norčuje iz močnih lepotcev, te v trenutku pripravi do režanja. In čeravno je Amerika tisti, ki na koncu komandira ekipo, sta glavna motorja druščine zeleni velikan in rdeči plehnatež. Tudi zaradi številnih neprisiljenih komičnih vložkov. Bog groma in ubijalska vohunka več časa zapravita s tem, da sta med tepežkanjem lepa in seksi, medtem ko ti za Hawkeya kar malo dol visi, tako kot za kanček njegovega romantičnega zapleta z Natasho.

Spopad na ulicah New Yorka je lepo razbijaški. A nisem mogel, da se ne bi vprašal, kje za vraga se skri­va Spider-Man, ko mu vesoljci uničujejo mesto.

Maš­čevalci so, kot že predhodniki, lahkoten poletni film, ki ne nosi strašnega sporočila. Toda Whe­don ne pusti, da bi postali bebavi. Skozi dobri dve uri počasi dvi­guje napetost in ji ves čas dodaja pra­vo merico dra­me in humorja, dokler je ne pripelje do vr­hunca z razbijanjem, eksplozijami ter še več štosi. Michael Bay se lahko gre k njemu učit, kako se re­či streže.
Gledalci so navdušeni, saj je v ZDA že prvi vikend prislužil dvesto milijonov dolarjev in postal najbolj donosna premiera v zgodovini. Na voljo je tako v navadni kot stereoskopski različici. Prostorskost so sicer doda­li naknadno, a je solidna. Posebej ker se niso trudili z vsiljenimi učinki, ko stvari zanalašč frčijo proti tebi, marveč subtilno izboljša scenografijo in jo dojemaš skoraj podzavestno.
Mimogrede, kot je seriji v navadi, smo med odjavno špico deležni novega dražilnika. Žal pa v Evropi nismo deležni drugega prizora, zato ga po ogledu filma po­iš­čite na YouTubu.

The Avengers objavljeno: Joker 226
maj 2012