Revija Joker - The Thing

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Thing
The Thing
...
Sneti

Ko zmanjka idej za nadaljevanja, pridejo predzgodbe. In tak je novi Stvor. Konča se točno tam, kjer se začne ZF-grozljiva klasika Johna Carpenterja iz leta 1982, in razkrije, kaj se je dogajalo v onem drugem oporišču na Antarktiki. V izvirniku namreč vidimo le koščke usode nesreč­ni­kov, ki so iz ledu potegnili bitje iz vesolja. To so bridko obžalovali, ko so ugotovili, da je prasica izvezemeljska sposobna do potankosti skopirati celice domorodskih organizmov. Sledi pričakovano: zmeda in panika, vmes pa prizori, kako alienska ostudnost preoblikuje človeška telesa, pajkovsko šiba naokoli in z lovkami napikuje ubožce. 'Naši' jo streljajo, mlatijo in kurijo, a ne pomaga dosti. Naj bodo simpatični bradati Norvežani, ki dokažejo, da Skandinavci poleg Slovencev pijejo najbolje, zamorjeni znanstvenik, čedni pilot (Joel Edgerton) ali glavna junakinja, luštna črnolasa paleontologinja (Mary Elizabeth Winstead), vsi so obsojeni na propad. Kar vemo, ker smo videli nadaljevanje!

Akcije nekaj je, grozljivost pa je v primerjavi z izvirnikom skopljena. Original sem pogledal še enkrat in imel ponoči faking more. Tole mu ne seže do kolen.

A čeprav je novi Stvor še kar gledljiv, ni noben prese­žek, kar je glede na upravičeno slovitost zapuščine sla­bo. Novi, neznani režiser je prej delal glasbene videospote in je kvečjemu obrtnik, nikakor pa ne avtor. Dolgočasni, statični kadri brez smisla za žmoht in brezupnost situacije, predvidljiv tempo in medla igra nastopajočih skoraj nepopravljivo minirajo scenarij. Dotični si hvalevredno ne vzame časa le za razpaljotko, temveč za prikaz tega, kako ljudi bolj kot tentaklasti monstrum pokončata strah in medsebojno preganjavično sumničenje. To so trenutki, ko je The Thing naj­bolj učinkovit – ne takrat, ko gledamo nepreprič­lji­ve računalniške učinke razpadanja in preoblikovanja ljudi, naj bodo še tako povezani z zapuščino Carpenterjevega Stvora. Ta je bil veliko bolj lo-fi in primitiven, a je znal kultni režiser neprimerno več postoriti s kamero, igralci (Kurt Russell!) in lutkastimi modeli, ki so za nekaj dimenzij bolj ogabni od sterilne CG-grafike. Da ne govorim o finalu novinca, ki se šlepa na Osmega potnika, a še zdaleč ni zadosti inteligentno, da bi razvezalo krilatico 'The Thing = Body Snatcherji + Alien na Zemlji'. Ridley: rodi, stvori! 

The Thing objavljeno: Joker 222
januar 2012