Revija Joker - Mission: Impossible – Ghost Protocol

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Mission: Impossible – Ghost Protocol
Mission: Impossible – Ghost Protocol
...
Sneti

Kdo je najjači – Bond, Bourne ali Ethan Hunt? Prvi je moška ikona, drugi zna najbolje na gobec, tretji pa ... mnogokomu imensko ni znan. A če rečeš 'Mission: Impossible', je stvar jasna. To je Tom Cruise, ki je oživil vohunsko-akcijsko televizijsko serijo iz šestdesetih. Na eni strani se rolajo borilne veščine, visokotehnološki onegaji in eksplozije, na dru­gi tiholazništvo, umetni obrazi ter koščki osebnih dram. Pod črto je Misija: nemogoče samosvoja in nekateri prizori iz nje so ravno toliko del popkulture kot fraza “Shaken and not stirred.” Recimo ko Hunt na špagah visi tik nad tlemi računalniškega bunkerja (enica, 1996) ali ko se v zraku zaletita težka motocikla (dvojka, 2000). Woo! Višek serije je tretji del (2006), režiserski debi J. J. Abramsa.
Štirica, Protokol duh, se osredotoči na klasičen zaplet, kjer svetu grozi jedrska vojna zaradi mahinacij visokointeligentnega zlobca (Michael Nyquist). Ta orenk zavda Rusom, zaradi česar Američani zapaničarijo in se odrečejo službi IMF (Impossible Missions Force). Hunt je tako na suhem in se mora zanesti na svojo druščino. V njej so posiljeno smešni ra­čunalničar, fu superagentka, ki zna zatrepetati s trepalnicami, in največja pridobitev, analitik (Jeremy Renner), ki ima v torbi skrivnost ali dve.

Cruise je višinskostrašne prizore na dubajskem stolpu Burj Kalifa, ki jemljejo dih, posnel sam, brez kaskaderja. Polna plenica se na sliki ne vidi.

Vlakec smrti učinkovito pelje od Moskve prek Dubaja, kjer ne gre brez plezanja po najvišji stavbi na svetu, stolpu Burj Kalifa, do Indije. Ni treba dvakrat reči, da se karte parkrat premešajo, da vstopijo še drugi špijonski liki, da se vsepovsod streljajo, zaletavajo z avti ter si lomijo kosti in da do katastrofe zmanjka sekunda. V nekaterih pogledih je dogajanje bolj realistično, saj ni mlatenja na vrveh, niti stalne rabe znanstvenofantastičnih mask, s katerimi se liki v M:I tradicionalno našemijo in so potem nedetektabilni (telesna zg­radba, gibi in roke seveda ne igrajo vloge). V nekaterih pa je tradicionalno zapretiravano, kot gledalstvo pričakuje. Kakovost posnetega je izvrstna in tempiranje poznavalsko, tako da nisi prenasičen z bumtres­kom. Kaj dosti ti ni treba premišljati, saj gre scenarij v staromodno smer brez moderne metaforike v Bournovem slogu. Doda pa zato človeško in humorno noto, saj se ne mudi toliko s hi-tech gizmi, ki so sicer domiš­ljijski, kot s tem, da bi like z duševnimi in pravimi ranami naredil človeške. Do neke mere mu to dejansko uspe.
Ghost Protocol ni čisto na ravni M:I3, a vsekakor gre za simpatično akcijsko razpaljotko, ki ji meso in začimbe daje šarmantni Tom Cruise. Še je dober pri petdesetih.

Mission: Impossible – Ghost Protocol objavljeno: Joker 221
december 2011