Revija Joker - Ewoki mežikajo

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Ewoki mežikajo
Ewoki mežikajo
...
Sneti se zabubi pred televizor, na katerem si da predvajati ure in ure filmov Vojna zvezd na blu-rayu, kjer so tudi številni dodatki zanje. Na koncu smrdi kot Jabba the Hutt.

Stiriintrideset let je minilo od 25. maja 1977, ko se je na kinoplatnih prvič zarolala špica z velikanskim rumenim logotipom STAR WARS. Ja, pisano z velikimi, saj je malo filmov, ki so tako dobro pres­ta­li ug­riz časa. Liki, kot so Luke Skywalker, Han Solo, Leia Brez Modrca in Darth Vader, so zapisani v popkulturno zavest tako močno kot alien ter Michael Jackson. Folk se še vedno oblači v jurišnike in zbira akcijske figurice, ti pa kar poskusi vpisati v Google 'episode IV' Kakšen je zadetek? Le en je lahko!

Glede na ceno modrožarkovnega kompleta bi si želel boljše pakunge in papirnih dobrot. Naslovna slika je švoh, pos­te­ljice za diske so zlepljene za silo, knjižica pa ima le par slik in seznam vsebine. Niti Lucasovega nagovora ni. Morda zbirateljska izdaja šele pride.

Da priljubljenost ne pojenja, skrbi izmišljevalec, producent, režiser in strumni vodja projekta George Lucas. Razen Star Wars je naredil malo, ker se sceloma posveča temu pravljičnemu ZF-univerzumu. Stalno brska po posnetem materialu in išče nove načine, kako v lastnih očeh doseči popolnost šes­terice filmov. (Novih ne kani snemati, čeprav je materiala v razširjenem vojnozvezdnem svetu knjig, risanih serij in iger še pa še). Nekateri ljubitelji so razu­mevajoči, drugi vpijejo o oderuštvu in poslabše­va­nju.
Gnev bo kakopak odmevnil tudi od najnovejše zbirke na blu-rayu, za katerega je Lucas nekoč izrazil dvom, da iz njega kaj bo. Jasno, ipak se je šel spet vtikat v prizore, s čimer je pri zagretežih sprožil kolerične napade že leta 1997. Tedaj je v kina dal 'Special Editions', posebne izdaje originalne trilogije s prečišče­ni­mi in dodanimi računalniškimi učinki ter prizori, recimo srečanjem Hana Sola in Jabbe v Epizodi IV, ki se mestoma niso dobro skladali z izvirnimi prizori. Horde fanov pa so srčne kapi najbolj izdatno redčile ob vsebinskih spremembah, denimo boju med Hanom in Greedom v kantini na Tatooinu. V prvotni inačici prvi ustreli Han, v novi pa Greedo. Kaj hujšega.
A treba jih je razumeti. Star Wars je pripovedka za večne čase, v kateri so klišeji namenski, da bi se začutilo opevanje trajnih vrednot. Črna usoda Anakina Skywalkerja, ki je kljub izrednemu talentu kapitalno zajebal, večni boj med Dobrim in Zlom ter biblične reference so tiste, ki dajejo zgodbi okus še po vseh teh letih. Nesrečne ljubezni in srečni konci božajo romantične duše, spektakularni boji z žaromeči in vesoljskimi ladjami pa pustolovske. Fenomen Vojne zvezd je zaslužen – to so filmi za vse generacije, za katere srca gorijo neprekinjeno in žgoče.

George Lucas je ob veliko prilikah jasno povedal, da je bila štorija o devetih delih raca in da nima nikakršnega namena storiti nadaljevanj.

Ewoki mežikajo objavljeno: Joker 219
oktober 2011

poglavja članka:

Uvod

Blu-ray

Dodatki