Revija Joker - Ameriški stotnik

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Ameriški stotnik
...
Case v epskem dvoboju premaga Kapetana Ameriko in pokuka pod masko tega stripovskega ter filmskega Marvelovega superheroja.

Ako so superjunaki nekaj izrazito ameriš­kega, potem je Captain America predsednik Združenih držav. Ni ga nam­reč fantazijskega silaka z nadnaravnimi talenti, ki bi bolje utelešal duh in vrline, ki si jih radi pripisujejo onkraj luže. Saj veste - moč, pravičnost, demokratičnost, pre­da­nost, usmilje­nost in podobne svetniške lastnosti. Stripovski junak, ob­lečen v barve ameriške zastave, je poleg tega še velik domoljub ter simbol in zaš­čit­nik svobode. Zato si ni težko predstavljati, zakaj je v Juesej tako priljubljen.


Stotnik se ni rodil iz ošabnosti ameriških risarjev, mar­več iz bujne domišljije in socialne potrebe. V pisanih bukvicah se je prvič pojavil že marca leta 1941, ko je bila v Evropi druga svetovna vojna v polnem razmahu, le slabih devet mesecev pred napadom na Pearl Harbour. Imperialistično norost Japonske in Nemčije so Američani kmalu občutili na lastni koži, zato je še kako prav prišel heroj, ki je mladež opozarjal na nacistično nevarnost, bodril narodno zavest in promoviral pridružitev vojaškim četam, ki so
potovale v boj na drugo stran oceanov.
Steve Rogers namreč skladno s stripovskim izročilom postane Captain America šele potem, ko se priključi armiji. Prej je revež, ki ga vojaški dohtarji zaradi suhljatosti na sprejemnih pregledih redno zavračajo. Prilika se mu ponudi, ko njegovo neomajno voljo in gorečo željo po tepežkanju Hitlerjevih podanikov opazi znanstvenik nemškega porekla Abraham Erskine. Steva izbere za poskusnega zajčka v eksperimentu, ki ga bo spremenil v fizično nadmočnega supersoldata. To po boleči kuri s čudežnim serumom in žarki tudi postane. Nakar se zgodi, da nacistični špijon ubije doktorja Erskina in sabotira njegovo ključno napravo, to pa Rogersa le dodatno podkuri. Kmalu zatem, ko si z drznim udejstvovanjem na bojišču pridobi spoš­to­va­nje vojaških kameradov, postane obče znan kot Captain America - rambo, ki v sovražnikih vzbuja strah in trepet, odet v rdečemodro opravo in čelado z angelskimi krilci, opremljen z bajeslovnim okroglim ščitom iz neuničljive rude vibranium. Dec, kot jih je malo celo v Asgardu.
Na prvi pogled Kapitan Amerika morda deluje kot sila kli­šej­s­ki junak. V nekem smislu to je, a Marvel je njegov opus med obdobji zapostavljanja in veneče popularnosti pridno bogatil. V petdesetih in šestdesetih se je Kapetan zoperstavljal - itak - komunistom, v novejših časih pa pri njem v nemilost padajo zlobne korporacije, ki jim je za malega (ameriškega) človeka vseeno, ter negativci, ki mešajo štrene Thoru, Iron Manu in Hulku. Se pravi članom superjunaškega moštva Avengers, ki jim običajno načeluje ravno plavolasi stotnik in s katerimi je slednji po pomembnosti docela poravnan.
Priporočljivo stripovsko čtivo: Captain America: Winter Soldier in naslednjih deset zbirk priznanega avtorja Eda Brubakerja, ki so na voljo tudi v tridelni megakolekciji Omnibus; Ultimate Captain America. To je serija, v kateri mišičnjak nastopi v zelo naduti ('America, fuck yeah!!') in slaboritni inačici.

Skozi zgodovino je Captain America zamenjal veliko večnamenskih ščitov iz različnih materialov. Izvirnemu trikotastemu, ki je krasil prvo izdajo stripa, so se poklonili tudi v filmu.

Ameriški stotnik objavljeno: Joker 217
avgust 2011

poglavja članka:

Uvod

Prvi maščevalec