Revija Joker - I Am Number Four

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » I Am Number Four
I Am Number Four
...
Quattro

Sem eden tistih, ki jim ime Michaela Baya, tokrat kot producenta, pomeni opozorilo. Razen če sem pri volji za kokice ob orjaških eksplozijah. Zato glede Številke štiri nisem imel posebnih pri­ča­kovanj, zlasti ker se je filma neuradno oprijelo ime Twilight z vesoljci. Knjiga, po kateri je posnet, je sicer še kar, a če je Columbus uspel zajebati Percyja Jacksona ...

Jaz sem četrti že igra. Pred in po somraku.

V naslovni vlogi je mladi vesoljček s planeta Lorien, ki je po vojni s sovražnimi Mogadorijci skupaj z osmerico otrok prebežal na Zemljo, kjer so se poskrili vsak na svoj konec. Mogadorijcem to ni bilo všeč, zato so se odpravili za njimi. Problem? Fentati jih morajo v določenem vrstnem redu, sicer so zaradi starodavne čarovnije na vse napade imuni. Zato se John z varuhom Henrijem (Timothy Olyphant) seli iz kraja v kraj in nikjer ne more pognati korenin. Smrt Številke tri ju prežene s Floride v boguzaritno mestece v Ohiu, kjer pa se ubogi Lorienec zaljubi v lokalno lepotičko Sarah (Diana Agron iz Glee). S tem čustvom se v njem pri­č­nejo prebujati moči, ki jih Henri imenuje 'zapuščine'. Superpuberteta ne ostane nezapažena in Mogadorijci so jima spet za petami. A Johnu je bežanja dovolj!
Čeprav je s tem položena podlaga za simpatično, malodane smallvillovsko zgodbico o prebujenju novega superjunaka, film hitro jame bolehati za kronično neodločenostjo. Ne ve, ali bi se osredotočil na spremembe, skozi katere gre Johnovo telo, na dijaško romanco s konflikti, ki jih je polna vsaka šola, ali nemara na grozeče prikazni v podobi ple­šas­tih, tetoviranih, ostrozobih, v leder oblečenih zlobnih vesoljcev, ki so po lepotne nasvete šli k Mrlakensteinu. Tako vsak kos ostane nedorečen. Dobimo pa nekaj spektakularnih eksplozij, ki so same sebi namen. Hvala, Michael.
Nič manj moteče ni, da imajo vloge šestnajstletnikov spet pet do deset let starejši igralci (hvala, Robert Pattison), ki opravijo kilavo delo, saj je edina svetla igralska točka Olyphant. Magadorijci so zreducirani na še ene slabe fante, ki se trudijo biti ekstra zlobni, in ozadja, zakaj sta si bili rasi sploh v laseh, ne izveš. To so važni deli fabule, ki jih je scenarist mirno prezrl.
Morda samo ne razumem čara na kruto pogubo obsojenih romanc, v kar je zreducirana Številka štiri, ki so zdaj tako popularne med najstnicami. Ampak film je preprosto slab in nedorečen. 

Da veste: supermoči so idealne za frajarjenje pred bejbami. Reševanje sveta je v drugem planu.

I Am Number Four objavljeno: Joker 213
april 2011