Revija Joker - Red Riding Hood

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Red Riding Hood
Red Riding Hood
...
Sneti

Ljudska pripovedka o Rdeči kapici je zgodba o odraščanju s pridihom sprevrženosti, in natanko to so hoteli prenesti v tole novodobno filmsko inačico. Ki pa je kljub težkokategornim imenom v ozadju (producent Leonardo DiCaprio, scenarist David Leslie Johnson) strašen spodlet, ki ne ve, kaj bi bil: družbeni komentar, ljubezenska zgodba, grozljivka ali vsaj približno smiseln. Zato ni zares nič od tega, marveč uro in pol dolgčasa tipa 'za pogledat, ker ni na sporedu nič drucga'.

Kapucinka se gre zoofilijo po kinih od 10. marca.

V tejle verziji je Rdeča kapica privlačna mladenka Valerie, ki prebiva v samotni zimski vasici. Da je ta prav­ljična, vemo, ker kljub snegu in zaledenelosti ženske hodijo okoli v tankih životcih, moški pa z razpetimi srajcami. In ker ljudi nadleguje volkodlak, ki je še posebej tečen za časa rdeče lune. Ker mu vaščani niso kos, vleti oče Salomon, inkvizitor s temačno pretek­lostjo (Gary Oldman), ki se kmalu izkaže za večjo nevarnost od zverine. Le-ta je podnevi človek kot vsi drugi, zato se po vasi kmalu razširi sumničavost do sočloveka, kar Salomon pridoma izkorišča za udejanjenje gestapovskih metod iskanja volkodlaka.
Če bi film s podtonom iskanja notranjega sovražnika in uničevanja demokracije na ta rovaš nadaljeval, bi nekako šlo. Toda šefi studia najbrž niso bili za to, ker je treba jesti in kupovati ferrarije, zaradi česar se Red Riding Hood na dveh tretjinah odloči, da je metaforike dovolj. Kar ostane, je komajda prebavljiva in zdržljiva mineštra slabega hororja s smešnim CG-volkodlakom ... amaterske igre, v kateri je klasično naspidirani Oldman čisti presežek ... in ogabno pocukrane ljubezenske zgodbičice, glede katere ti je vse jasno, ko izveš, da je režiserka Catherine Hardwicke prej poskrbela za Twilight. Našo prsato bjondo oblegata črnolasi in svetlolasi postavnež, ki nastopata slabše kot ma­čoti v mehiških žajfnicah, situacije postanejo debilne celo, če imaš IQ 23, navezava na pravljico je drobnjakarska in srhljivo posiljena, medtem ko zgodba sča­so­ma ne ve več, kaj bi sama s sabo, zato tiho umre v kotu. Podobno se zgodi z nami v temi kinodvorane, razen če smo stari trinajst let. Glej glej, film ima natanko tako starostno omejitev. Ziher čisto po naključju.

Komaj čakam, da se spomnijo predelati Sne­guljčico. To bo hud pornjak grupak with midgets.

Red Riding Hood objavljeno: Joker 212
marec 2011