Revija Joker - Kick-Ass

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Kick-Ass
Kick-Ass
...
Case

Oziraje na nezdravo frekvenco, s katero se mno­žijo filmi na podlagi superjunaških stripov, točka nasičenosti ni več daleč. A žarek upanja ostaja. Dame in gospodje, spoznajte Kick-Assa, najbolj polsposobnega varuha pravice tostran Hrabrega miška in Banananjama!

Christopher Mintz-Plasse v vlogi kičastega Red Mista. Če se vam bo dozdevalo, da ste ga nekje že videli: v Superbadu je bil McLovin.

Štorija v cenen zelen kostum, naročen kar po internetu, postavi mladca, ki se nekega dne, ko ima dovolj najstniške anonimnosti in krivic vsakdanjika, odloči postati heroj zamaskirane sorte. Prvi spopad z lopovi se zanj konča skrajno tragično, a Dave Lizewski ne odneha. Z nadaljnjim treningom ne postane bis­t­­veno boljši borec, toda vztrajnost se mu izplača, ko se posnetek njegovih bolečih (pretežno zanj, a tudi za zlikovce) dogodivščin znajde na YouTubu. Tako oklicani Kick-Ass čez noč postane spletna atrakcija, sreča pa se končno nasmehne tudi alter-egu Davu, ki se zbliža s punčaro, v katero je zatreskan. Medijska odmevnost se sicer kmalu izkaže za dvorezen meč. Po eni strani se Kick-Ass spoprijatelji s pravima vigilantoma, neizprosnim Big Daddyjem (Nicolas Cage v eni svojih boljših vlog zadnjih let) in Hit Girl. Po drugi pa pritegne pozornost mafijskega šefa, ki ...
No, bodi dovolj kvarnikov. Pelikule ne smete zamuditi iz dveh razlogov. Prvi je groteskno, stilistično neoporečno grafično nasilje, ki ga nad nepridipravi v par huronskih scenah uprizorita Big Daddy in njegova hčer­ka Hit Girl. Ta je podlaga za val ogor­če­nja med du­še­brižniškimi ameriškimi kritiki, ki najbrž še niso čuli za Tarantina in ki parodije očitno ne štejejo med prvine filmske umetnosti. Drugi razlog pa je preprosto, da je Kick-Ass spretno režiran, zabaven in osvežujoč celovečerec, ki pod krinko najst­niš­ke komedije, sparjene s superjunaškim žanrom, sk­riva plast resnobe. Vseeno pa ga ne gre jemati kot resno kritiko pokvarjene družbe, niti kot prispodobo želje posameznika, da bi v tem krutem svetu pravico vzel v lastne roke. Tudi zato, ker v drugi polovici malo preveč radovoljno skoči na tir standardnih holivudskih akcijad in se zaključi precej banalno. Ampak boljši kot Iron Man 2 je v ama vseh pogledih.

Kick-Ass je bil najprej strip Marka Millarja. Špricajoče krvi in odrezanih udov je tudi tam ničkoliko.

Kick-Ass objavljeno: Joker 203
junij 2010