Revija Joker - Toy Story 3

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Toy Story 3
Toy Story 3
...
Navi

Kar težko je verjeti, da je že leta 1991, ko so nas v zamaknjenost spravljali piksli in blip-blipanje, pričela nastajati sodobna zgodovina animiranega filma. Pixar je tedaj ravno presedlal z razvoja naprednih računalnikov na izdelke, ki s takimi maši­na­mi lahko nastanejo. Medtem ko so ostali studiji risanke malali ročno, so Pixarjevci zaorali z miškami in tipkovnicami. Toy Story je bil pod okriljem Disneyja nared leta 1995 in je bil v marsičem prelomen. Ko tega pionirja računalniške animacije gledaš danes, je osivelost neizbežna, a pred petnajstimi leti je spuščal čeljusti.

Rakete za Svet igrač že letijo. Kdor bi rad solze skril za 3D-naočniki, naj pristane na enem od Planetov Tuš.

Navduševal pa ni le s tehničnega vidika, ampak mu je na pravem mestu bilo tudi srce. Razkril nam je, kaj počno igrače, ko so same. Osrednja vloga je pripadla kavboju Jelku oziroma Woodyju. Staromodni lutkež je užival status najljubšega, dokler fantič Andy ni dobil v dar astronavta Kena Kozmobliska (Buzz Light­year), ki so ga bila sama usta, lučke in laserji. Dileme igračjega sveta so doživele izreden uspeh. Tudi dvojka je razdelala nekaj zanimivih tem, recimo psiho odraslih zbiralcev igrač. Sprva je bila mišljena neposredno za video, vendar jo je Disney v zadnjem trenut­ku porinil na platna. Iz tega so zrasle razprtije, ki so trajale vse do leta 2006. A to Pixarju ni preprečilo, da nas ne bi vsako leto osupnil s svežimi odličnicami. Zadnji dve leti sta bili sploh presežni, saj sta nas ganila Wall-E ter Up. In ker v vsem tem času nismo uzrli niti enega nadaljevanja, smo s pridržanim dihom ča­kali, kako se bo obnesel ponoven izlet v Svet igrač.

Da ni vse boj na življenje in smrt, skrbi oaza pri punčki Bonnie. Modele vseh likov so morali zasnovati od začetka, saj si s starimi niso mogli pomagati.

Velike odgovornosti so se zavedali tudi sami, zato so z zgodbo ravnali obzirno in razvili temo, ki jo je načela že dvojka. V ospredju sta odraščanje in usoda preraslih igrač. Andy se odpravlja na faks, njegovi prijatelji iz otroštva pa pristanejo v bližnjem vrtcu. A čeprav nanje čaka neusahljiva zaloga malčkov, tudi v tem paradižu nekaj smrdi, in to ne po jagodah. Banda junačkov ostaja v glavnem enaka, tako da se poleg Kozmobliska zabavamo ob Krompirjevcih, Pujsu, dinozavru Reksu, fedrastem psu Zvitem in kavbojki Jessie. Nanje smo že davno nehali gledati kot na plas­tiko, v tej zgodbi pa še posebej spominjajo na zapuščene živalice. Iz kopice novincev se izvije medvedji kolovodja Mojmoj, še večji zvezdi pa sta Barbie in Ken. Nosilec zgodbe ostaja Jelko in zasede vlogo preizkušanega junaka, ki mora dozoreti. Dolgin ima izmed vseh največ značajskih odtenkov in se najteže sprijazni z življenjsko resnico. Vmes­ni arestantski direndaj zna biti malce razpotegnjen, a zaključek je neverjetno močan. Gre za enega najbolj tenkočutno napletenih koncev sploh in otiranje oči vam ne uide. Tedaj se boste dokončno zavedli, da ani­miranko kljub otroškim oblačilcem poganjajo zelo resnobne teme. Čeprav se bo mlajša publika izborno zabavala, bodo imeli od ogleda največ odrasli. Na dan bodo privreli topli spomini in obža­lo­va­nje, da je lepe čase zabrisalo neusmiljeno minevanje let. Grenko-sladka neizbež­nost menjave generacij, ko pustiš za sabo le stopinje v pesku časa, bo pretresla celo najbolj neomajne.

Barbie in Ken sta oblikovana po pravih punčkah iz osemdesetih. Gibljeta se nezvezno, obsedena sta z oblekami in vsak od njiju je malo premaknjen.

K sodelovanju so uspeli pridobiti skoraj vse izvirne govorce s Tomom Hanksom (Woody) in Timom Allenom (Buzz) na čelu. V slovenskih kinematografih pa se vrti izključno sinhronizirana različica. Jelko je Aljaž Jovanovič, Krompirjevec Niko Goršič, Mojmoj Iztok Jereb, Ken Klemen Slakonja in Barbie Nina Ivanič. Eksperimentov z narečji ni, a slovenjenje je dovolj živahno, da ujame pravi tok in ne spregleda be­sednih iger. 3D je vključen dokaj diskretno in k izkuš­nji ne pripomore bistveno, se je pa vanj lepo potopiti.
Kot je pri Pixarju v navadi, izrisanko otvori kratek predfilm. Tokrat je to Day & Night, ki spaja običajno in računalniško animacijo. Z abstraktno estetiko spregovori o nasprotjih, ki ne moreta eno brez drugega, in se na lepo vklopi v tematiko celovečerca.
Prvo nadaljevanje po enajstih letih smo torej prenesli več kot dobro, zdaj pa čakamo na prihodnje leto, ko bodo pribrzeli drugi Avtomobili.

Tudi to animiranko bogatijo drobni pokloni in refe­rence. Najdete tule lego stričke? Danci so po risanki izdali linijo kock, ki so že na policah.

Toy Story 3 objavljeno: Joker 205
avgust 2010