Revija Joker - 9

ČLANKI
9
...
Sneti

Devetka je bil najprej enajstminutni računalniško animirani film izpod rok nadarjenega študenta režije Shana Ackerja, ki so ga leta 2005 nominirali za oskarja. Zdaj je Acker ime obržal in zadevo podaljšal na 80 minut, za mikrofon pa so prišle stat zvezde, kot sta Elijah Wood ter Jennifer Connely. Jas­no, producenta sta ipak kultni Tim Burton in Timur Bekmambetov, kazahtansko-ruski režiser, ki ima za pasom Night Watch, Day Watch ter Wanted. Velika imena, torej. Je učinek slično zajeten?

Naši kino distributerji Devetice zaenkrat še niso vrgli v svoj žakelj. Najdete ga na domačem ploščkovju.

Je, če čislaš umetniške, že kar pesniške projekte, ki zu­nanjost 3D-risanke izrabljajo za visokoleteča sporočila in niso namenjeni otrokom. 9 namreč predoči utesnjujočo alternativno realnost, ki združuje klasične pravljice, znanstveno fantastiko, prvo svetovno vojno in okultnosti. V njej se zbudi ostržkast žakljevinast možicelj, nalink onim iz igre LittleBigPlanet, ki mu najprej ni nič jasno, nakar spozna, da v bližnji cerkvi prebivajo podobna bitjeca. Ljudi ni več, očitno so se izčrpali v borbi z inteligentnimi stroji, zato pa okoli harajo kovinsko-okostnjaške zverine. Žakljevci se z njimi kmalu zapletejo v spopad, ki botruje smrtim in pretresljivi žalobnosti. Kajti čeprav je animacija okolja precej osnovna, vsaj če si vajen sladokusnih Pixarjevih izdelkov, so bitja druga pesem. Vrečkoti ('stitchpunks' jim pravijo v izvirniku) so ravno toliko človeš­ki, da občutiš grozo, ko jim iz glave v strašnih bole­či­nah posesajo dušo, medtem ko beštije zaznamuje burtonovski slog tankih udov in mrtvaških lobanj. Ne, tole res ni za deco in ljubitelje lahkotne zabave, marveč za one, ki sta jim bila Corpse Bride in Coraline še premalo sporočilna ter tesnobna. Ti bodo v 9 našli nepričakovan cukrček, ki enakopravno meša dramo, akcijo in mrščenje nad vojno, ekološkimi neprilikami, vmešavanjem države, človekovim igranjem boga ...

Če te pajkasta pošast z rdečim učem in raševinasti možicelj ne spomnita na nič, boš 9 gledal precej bolj neobremenjeno kot mi, ki smo si delali sezname.

Vseeno pa menim, da bi lahko bilo dogajanje jasnejše in nauki bolj nedvoumni, saj je film mestoma po nepotrebnem zamotan ter odbijajoč za manj pozorne. S tem na globini pridobi bore malo in izpade zgolj artfagovsko samozaverovan. In ne bi mu škodilo, če ne bi toliko kopiral od vsepovsod, saj se je zbrana druščina v Jokerjevi pisarni nadvse zabavala ob naštevanju referenc, od Gospodarja Prstanov prek Half-Life do Vojne svetov in ducata drugih. Očitno smo zrli, brali in igrali iste stvari kot Ackman. 

Kakovost animacije je vse prej kot slaba. Zlasti strički iz blaga so impresivne mešanice lutkastega in človeškega, dočim tematika ni prav nič otroška.

9 objavljeno: Joker 200
marec 2010