Revija Joker - Cloudy with a Chance of Meatballs

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Cloudy with a Chance of Meatballs
Cloudy with a Chance of Meatballs
...
Navi

Pri celovečernih risankah smo vajeni rompompoma, vendar je okusna blaznost tipa Cow and Chicken ostajala domena TV -serij. S Cloudy with a Chance of Meatballs se je to spremenilo, saj ta klobasasti naslov odkopitlja v neznano in izrisano komedijo ponese na novo raven. Za eksces so odgovorni pri Sony Pictures Animation, sicer znanem po Open Season in pingvinjem Surf's Up. Po navdih so šli v slikanico s konca sedemdesetih, a so snov obilno kvasili z brbotajočo odštekanostjo. Veliko je sposojenega iz Dexterjevega laboratorija.

Čufti bodo pri nas naletavali od 11. februarja dalje.

Flint (Bill Hader) je neizživet znanstvenik z delavnico na fotrovem dvorišču. Domuje na odročnem otočku sredi Atlantskega oceana, kjer vsa ekonomija in kulinarika temeljita na sardelah. Sit ribjega olja izumi stroj, ki zna iz vodnih molekul sčarati katerokoli hrano. Ko se mašina v spletu okoliščin znajde v atmosferi, je posledica logična: z neba pričnejo deževati hambugerji, zrezki, brokoli in snežinke sladoleda. To napelje skoraj neopazno, a premišljeno nit o tem, kako veliko vlogo imajo v našem življenju prvobitni nagoni.
A pridiganja ni, saj je štorija polna skečev, norih kr­čev in parodičnih, čeprav ne posmehljivih referenc. Ob marsičem se glasno smejiš tudi ob ponovnem og­ledu, ki ga je izrisanka gotovo vredna. Dogajanje skoraj ne pozna predaha in te stalno zasipa s preobiljem dražljajev, ob čemer zaradi slastne 3D-podobe postaneš prav lačen. Svoje k pisanemu vtisu prispevajo mnogi posrečeni liki, od govoreče opice, ki je verjetno iz iste rodbine kot Mojo Jojo, do odlično karikiranega policaja Earla (Mr. T). Zmes zrahljata polič puhaste ljubezni z vremenarko Samantho (Anna Faris) in čudovito zgrajen značaj Flintovega očeta (James Caan), ki mu je znanost španska vas.

Laboratorij je odličen primer brihtne neresnosti. Od daleč se zdi kot zadnji krik tehnologije, a ko ar­hi­tekturo pogledaš bliže, se presenečeno nasmehneš.

Škoda le, da visokokalorični vtis ne zdrži do konca brez bušk. Ponoreli vrtiljak se sčasoma vrti vse hitreje in se v drugi polovici sname z osi. Ob tem zapade v predvidljivo kataklizmičnost, ki prejšnjo prijetnost kar zamaže. Če bi zaplet bolje vkomponirali v predhodno dogajanje in splošno vzdušje, bi bila postrežba res vrhunska. Tako pa ima nekaj priokusa po zažganem. Ob koncu se ti zato malo spahuje, čeprav topel ob­čutek v želodcu ostaja.

Če se prehrambene padavine začnejo kot mana z ne­ba, se kasneje sprevržejo v ujmo katastrofnih raz­sež­nosti. Sodni dan ni daleč od Twisterja in Armageddona.

Cloudy with a Chance of Meatballs objavljeno: Joker 198
januar 2010