Revija Joker - Ong-Bak 2

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Ong-Bak 2
Ong-Bak 2
...
Gigen

Prvi Ong-Bak je izstrelil tajsko borilnoveščinsko kinematografijo v internacionalo, glavnega ig­ral­ca Tonyja Jaaja pa ožigosal za naslednjega vé­likega mojstra pretepa. Nadaljevanje, ki je v bistvu srednjeveški preddel, razen zlatega dečka Tonija in mnogo bum-treska nima nič skupnega z izvirnikom. Zgodba je prebavljiva, resnobna, celo filozofska za to zvrst in predstavi nekaj naprednejših elementov, vendar take sorte filmov itak ne gledamo zaradi prodornih dialogov ali pretres­ljivih štorijalnih zasukov. Srž so pač fajti. V orehovi lupini gre za to, da Tienovi družini storijo silo, zato ta priseže krvno maš­če­vanje, ki ga nekaj let kasneje, ko odraste in zaobvlada tepežkanje, tudi izvede.

Komičnosti gornjega prizora navkljub sta jackie- chanovsko spakovanje in lahkotnost odsotna.

Film je nastal pod režisersko taktirko samega Jaaja in njegovega mentorja Panne Rittikraja, kar botruje gomili udarne koreografije, ki za ustvarjalski dvojec postaja že značilna. Posebnost njunih izdelkov je, da posebnih učinkov v spopadih ni, tako kot ne žic, ki bi igralcem omogočale letanje. Vse, kar vidimo, izvedejo akterji sami, kar pri nekaterih izvenzemeljskih gibih vzbuja pravi občutek strahospoštovanja. Od borilnih veščin je v središču pozornosti seveda muaj tai, če­prav gre biti malo razočaran nad tem, da Tony svojo tradicionalno kolensko pašteto izvede le enkrat, medtem ko bi lahko pri prvem filmu njegovo pogačico mirne duše zapisali v odjavno špico. Všečno pa je, da so boji mnogo bolj raznoliki kot prej, saj Tien poleg tajskega boksa obvlada še najmanj hitropestni ving čun in japonski mečevalski kendžucu. S kečapom eki­pa ni skoparila, pretepi pa so videti boleči in brutalno realistični, saj ne manjka vratolomnih padcev po stopnicah in rebrolomnih brc.

Mimogrede, če ste se spraševali – Ong-Bak je ime za Budin kipec, okrog katerega se serija vrti.

Ong-Bak 2 je vsekakor obvezen ogled za vse ljubitelje vrhunskih borilnoveščinskih predstav. Zaradi denarnih zapletov se sicer konča odsekano, vendar je tretji del že za vogalom in naj bi izšel decembra. O Tonyju Jaa bomo še slišali. 

Ong-Bak 2 objavljeno: Joker 195
oktober 2009