Revija Joker - Outlander

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Outlander
Outlander
...
Sneti

Stalna holivudska praksa je reciklaža delujočih receptov za nove (in nekritične stare) gledalce. Danes, ko je snemanje zaradi digitalne tehnologije cenejše kot kdajkoli, je to še laže. In evo Outlanderja, nadvse očitno z digitalno kamero posnetega filma, ki v enem kotlu miksa Aliena, Gospodarja Prstanov, Predatorja, Trinajstega bojevnika in Beowulfa. Dogaja se leta 709, ko na Zemlji z vesoljsko ladjo pristane bojevnik Kainan (James Caviezel, prej Kristus iz Gibsonovega Pasijona). Ta zasleduje zverino s tujega sveta, ki kani narediti štalo. Ker je kraj dogajanja Norveška, zobata beštija zavda lokalnim vikingom, ki sprva niso veseli niti Kainana, čeprav je docela človeški. A sčasoma združijo moči v krvavi jebačini.
Sliši se vznemirljivo, toda film je precej daleč od kakovosti svojih zgledov. Vidi se, da ga je snemal neizkušenec, saj je režija lesena, vse skupaj pa zasnovano na plitkih klišejih. Imamo pošast, ki ne misli na nič drugega kot žretje in razplod ... v obeh pomenih besede lovske lokalce (eden od glavnih je žgoljavi ljubček zavojevalca Aleksandra iz istoimenskega filma – ne moreš no!) ... glavarjevo hči, ki se zatreska v glavnega junaka z bolečo preteklostjo ... obračune v temačnih votlinah ... vikinški pogreb ... klanje z nasprot­nim plemenom (vodi ga seveda Ron Perlman, kdo drug) ... zanašanje na meče ... tipčka po imenu Boromir ... in lovljenje monstruma v past. Film je en sam dolg niz predvidljivih prežvečenosti, ki včasih delujejo res smešno in bedno, dopolnjujejo pa jih vnebovpijoče nelogičnosti, na čelu z zaključno bedarijo par excellence. Ja, ja, vem, iskati logiko v sodobnih akcijadah je itak jalovo. Pa vendar ostajam optimist.

Monstrum je zgledno animiran in primerno stra­šen, čeprav tipičen. Ah, Giger, kje si?

Bodo pa tisti, ki niso videli ali razumeli ničesar bolj­šega, vznemirjeni ob visokoločljivostni izdaji na blu-rayu. Ta lepo pokaže solidno kakovost računalniške animacije, zlasti kar finega Bitja (ki je vseeno daleč od ultimativne zajebanosti kakega aliena), in golide na­­okoli brizgajoče krvi. Tempo je hiter, najbolj pa pre­seneti krovna ideja, saj film všečno okrca človeški napuh pri iskanju novih področij za življenje. Mons­trum je namreč na Zemljo prispel zato, ker so mu Kainanovi uničili domači svet, da bi se tam naselili. Sploh ne slabo – čeprav gre kakopak za izpeljavo Alienovega svarila pred človeškim vtikanjem v naravo, ki je ne razume. In Hollywood se vrti naprej.

Outlander objavljeno: Joker 190
maj 2009