Revija Joker - My Name is Bruce

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » My Name is Bruce
My Name is Bruce
...
Sneti

Spoofi, parodije s posnemanjem, so stalnica med grozljikami, zlasti na področju neodvisnih izdelkov. Dosti je pač nadebudnih režiserjev, igralcev in scenaristov, ki bi se radi ponorčevali iz klišejskih filmov strahu & srha, saj se globoko v sebi zavedajo njihove neumnosti – hkrati pa se jim na tak način poklonili, saj so vanje zaljubljeni. A kdo je bolj upravičen do tega, da snema spufe, kot je Bruce Campbell, zvezdnik kultnih subkulturnih B-mešanic kurjega poltu in smeha Evil Dead? Raimijeva trilogija Zlobnih mrtvecev, zlasti njen prvi del iz 1981., se že sama po sebi zafrkava iz žanra. My Name Is Bruce pa se dodatno heca na račun nečesa, kar je samo po sebi pretežen štos.

Motorna žaga je malodane obvezen artefakt vseh črevastih grozljivk, od Teksaškega pokola do Evil Deada. Pojavi se v Resident Evilih in seveda ne uma­njka v My Name is Bruce.

Campbell, ki je filem režiral in v njem igra glavno vlogo, nastopi kot napihnjen, zapit igralec, ki ravnokar dokončuje Cave Alien 2, ki ni vreden plastike, na katerem bo bival v videotekah. Tip je gobčna zguba, ki mu odrski delavci ščijejo v flaše za vodo in mu agent kavsa bivšo ženo – ki pa najde smisel obstoja, ko ga prebivalci kmetavzarskega rudarskega mesteca Goldlick prosijo, naj jih odreši pošasti. Težava je Guan-di, starodavni kitajski bog vojne, ki na podlagi starodavnega prekletstva (na plano ga kajpak izpustijo najstniki, ki hočejo fukati na pokopališču) hara okrog in reže folku glave. Campbell misli, da je vse skupaj štos, in se kosmatojajčno loti naloge, pri čemer ne umanjka pecanje lokalne milfice (Grace Thorsen) in čvek z njenim sinom, ki je njegov največji fan. A ko Bruce ugotovi, da zadeva ni šala, jo pobriše kot brucka iz najbolj zloglasnega internata v državi. Bo našel cojones, da se vrne? Bo fental demona? Si bo privoščil prsato piško? Ali pa bo stisnil rep med noge in namesto, da bi se prelevil v resnično osebo, os­tal večni najstnik?
Koga briga. Za razliko od nekaterih parodij, ki posedujejo dosti globine, recimo Monty Pythonov, je glav­na naloga My Name is Bruce stresati dukovsko zabavne enovrstičnice in pitati ljubitelje filmov Evil Dead oziroma grozljivk na splošno s premnogimi referencami. Če ne čislaš žanra IN (ne ali, IN) ti Zlobni mrtveci niso povšeči, tu ne boš našel ničesar zase. Poleg tega bodo tudi fani imeli za povedati kako pikro, saj nivo kakovostnega smeha ne doseže kakih Tenacaious D in the Pick of Destiny, Grandma's Boy in 40 Year-old Virgin. Preveč na prvo žogo in enostaven je dostikrat humor, pa zastonjskega brizganja krvi & črev je nekam malo. A vendarle bo v njihovih očeh My Name is Bruce pretežen uspeh, ki se mu že obeta nadaljevanje, My Name is Still Bruce. Itak.

My Name is Bruce objavljeno: Joker 188
marec 2009