Revija Joker - Igor

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Igor
Igor
...
Navi

Producentska hiša Exodus je na področju izrisank novo ime, a ji ambicioznosti ne manjka. Sodelovanje s francoskim studiom Sparx je obrodilo Igorja, lahkoten pokuk v svet norih znanstvenikov. Dogajanje je postavljeno v kraljevino Malario, kjer trčeni dohtarji živijo za merjenje moči. Za asistente imajo Igorje, omejene grbavce, ki jih že od rojstva vzgajajo za servilnost. A eden od teh puklastih grduhcev ima v glavi več od povprečja. Naš Igor je v nasprotju z ostalimi inteligenten in brez govorne napake. Na skrivaj torej cimpra lastne izume, recimo mož­gan­ka Braina in samomorilskega zajca Scamperja. Ko se gospodarju Glickensteinu poskus fatalno ponesreči, Igor prevzame delavnico in se loti frankenštaj­novs­ke­ga projekta. Na kup zbere dele trupel in iz njih sešije žensko pošast, s katero se namerava izkazati na tekmovanju. Težava je le v tem, da se pri značaju korenito zalomi. Nerodna deklica je vse prej kot hudobna in si prav po wallejevsko nadene ime Eva, zato Igor obupuje kot roditelj nad upornim otrokom.

Zgodba zabrede v pigmalionske vode, v katerih ne zna prav dobro plavati. Odnosi med ostalimi liki so zanimivejši, sploh pri Schadenfreudu in priležnici.

Za neznano risanko je presenetljivo, da je uspela pritegniti toliko znanih glasov. Igor je John Cusack, Glickenstein John Cleese, zajec pa Steve Buscemi, kar je (seveda) eden od vrhuncev. Kul je tudi Molly Shannon v vlogi blagodušne velikanke. Ampak ves ta zvezdni prah, ki besedne igrarije stresa kot za šalo, izrisanki ne pomaga, da bi segla res visoko. Štoriji bi koristilo več srca in kohezivnosti, prav tako mlačnih plitvin je preseže razvoj likov. Sploh Igor je vse preveč omleden in mu manjka trpkosti ter razdvojenosti. Od filmov Tima Burtona animiranka povzema predvsem videz in posamezne ideje, globina in podtoni pa so se s prepisovanjem izgubili. Kljub obetavnim domislicam so naredili povprečen, na trenutke razvlečen in premalo izkoriščen izdelek. Škoda, saj bi bil uspeh glede na tematiko lahko mnogo večji.

Igor objavljeno: Joker 187
februar 2009