Revija Joker - Taken

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Taken
Taken
...
Sneti

Pri nas rek pravi “Mladost, norost”, dočim Angleži uporabljajo sličnega “Youth is wasted on the young”. Oba dajeta vedeti isto: ko si mlad, vidiš štiri centimetre pred nosom, saj ti hormoni in odmev toplote varnega gnezda meglijo pravo sliko tega sveta. Ki je sicer poln čudes, a zna biti še kako nevaren in krut. V Taken to izkusita ameriški najstniški naiv­­nici, ki gresta na izlet v Pariz, kjer ju pohopsajo mafijozni neznanci. Ti ug­rabljajo mladenke, jih spremenijo v odvis­nice in jih dajo v kupleraj služit cekin. Če ne ubogajo, pa se jim piše se slabše. Toda pizdontarji ne vedo, da ima ena od punc za fotra hudega zajebanca Bryana Millsa (Liam Neeson), bivšega vohuna Cie, ki nemudoma odleti v Pariz in začne iskati tamalo.

Za negativce so dobili taprave Albance in cigane, čeprav gre seveda vsaj malo za izkoriščanje stereotipov.

Kar tam pusti za sabo, je vredno Charlesa “ne prašta” Bronsona v najboljših letih. Film, ki bi lahko bil solzava drama, se po začetnem postavljanju likov, oče­tovski travmi zaradi ločenosti od hčerke in jokajoči materi prelevi v nepopustljivo, mestoma skoraj dokumentaristično akcijado, ki se učin­kovito šlepa na direktni pristop iz Bournov. Bryana se hočejo znebiti vsi po vrsti, od sovražnikov do navideznih prijateljev, saj razdeja dobro delujočo mrežo, v ka­teri se vsi mastijo na rovaš novodobnih suženj. A mo­del se ne da in z mešanico streljanja, vožnje, mu­čenja, zvitosti ter borilnih tehnik reže vse globlje. Rambovskih naokoli letečih črevc ni, saj Mills deluje kot mofo eksekutor, ki išče najkrajšo ter najbolj učinkovito pot. A ob tem – in nečloveški brezbrižnosti capinov – te marsikdaj bolj strese kot ob krvavih orgijah. Dodatno fino je, da Liam ni postav­ljaški nabildanež, ampak je videti kot suhljat striček, ki bere knjigice in kadi fajfo, nakar v petih sekundah naredi chowyunfatovski kažin.
Škoda, da se film mestoma zanaša na naključja in poc, ki junaku edinole zagotovi nadaljevanje poti. Ter da Luc Besson, ki je sospisal scenarij, vdihne preveč zase značilne osladnosti. A kljub temu je evropska koprodukcija Taken z mednarodno igralsko zasedbo kul ogled za ljubitelje neolepšanih akcijad s pridihom kriminalk in nekaj moralnega sporočila.

V filmu pojejo tudi pištole, večinoma pa golaž filipinske veščine kali, prijemov ruskih specialcev in jeet kune doja našega omiljenega Bruslija.

Taken objavljeno: Joker 187
februar 2009