Revija Joker - Bolt

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Bolt
Bolt
...
Navi

Disneyjev najnovejši junak je Bolt, beli ovčar, ki v slogu Komisarja Rexa nastopa v superjunaški TV-seriji. V epizodah rešuje svojo mlado gospodarico, deklico Piko, pred kremplji zlobnih agentov.

Bolt po kinih že razgraja, zato le pridite staknit smrčke.

A kar se sprva zdi prežvečeno in primerno le za najmanj zahtevno publiko, kmalu odvrže naivno krinko. Kot v kakem Trumanovem showu se kuža namreč ne zaveda, da so njegovi podvigi neresnični. Da bi se obnašal čim bolj prepričljivo in s tem očaral publiko, je obsojen na osamo in ga nikoli ne spustijo iz studijske prikolice. Tako je trdno prepričan v svoje nadmoči ... in povsem nebogljen, ko se nekega dne znajde na cesti, tisoče kilometrov stran od Hollywooda. Tam naleti na skuzmano (razmršeno, to pomeni) potepuško muco in jo v svojih blodnjah prisili, da mu pomaga iskati izgubljeno Piko. Mačka hitro ugotovi, kam vse skupaj moli taco, vendar se je zaslepljenemu Boltu kljub temu prisiljena pridružiti na rajži z ene obale na drugo. Čez čas karavano obogati še prismojeni hrček v plastični žogi, ulit po modelu kosmatih kep iz Madagaskarja ter Hoodwinked. Trio tako štopa čez vse Združene države in Boltu počasi kapne, da so njegove posebne moči izpuhtele in da ni nič več od navadnega psa. Spoznanje je grenko, pride pa v paketu z večplastnim odmevom na račun zapuščenih živali in žrtvovanja življenja zaradi dela. V izrisanki se vsekakor skriva precej več, kot obetajo prve minute in kičasti posterji.

V slovenščino so prestavili tudi eno osrednjih pesmi, Lajanje v luno. Odpela jo je Tanja Ribič. Mp3 je mogoče brezplačno dobiti na Kolosejevem spletišču.

Pri nas vrtijo izključno slovensko sinhronizacijo, ki je malce zapretiravana in spakljiva, sploh pri podpornih likih. Johna Travolto nadomesti večni Jernej Kuntner, pri imenu Bolt pa se niso odločili za prevod v Strelo. Glede muce, ki jo je prevzela Tanja Ribič, so bili bolj širokopotezni. Žal ne izzveni preveč posrečeno, da so jo poimenovali Štumfek. Za žensko obliko imena Mittens bi bila boljša že Štumfi, najbolj naprvožogna zamisel. Pomen se izgubi tudi pri hrčku, ki iz Rhina postane Rajko. Piko so rezervirali za Tanjino in \urovo starejšo hči Zalo, medtem ko v izvirniku poslušamo Miley Cyrus iz serije Hannah Montana.
Glede sinhronizacije v kinih torej ni izbire, odločimo pa se lahko za navadno ali 3D izvedbo. Slednje ne vrtijo le v Xpandu, ampak tudi v običajnih dvoranah. Ogledala sem si jo v eni slednjih, a žal me je kvaliteta slike prilično razočarala. Delovala je megleno in razmazano, s skoraj neobstoječim občutkom globine in nobeno napredno prostorsko karafeko. Občutek sem imela, da stalno gledam križem, in trirazsežnih Robinsonovih se spomnim precej drugače. V taki obliki zadeva sedmih evrov ne upraviči in se je bolje odločiti za navadno različico brez očal na nosu.

Bolt objavljeno: Joker 187
februar 2009