Revija Joker - Dead Space: Downfall

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Dead Space: Downfall
Dead Space: Downfall
...
Sneti

Odlična grozljivščina Dead Space, opisana v tej številki, je ambiciozno zastavljen projekt, ki ga spremljajo omejena posebna izdaja (le tisoč komadov po 150 $), strip in risanka Downfall. Najbolj zanimiva med ekstrasi je slednja.

Tentaklaste dojence boste igralci Dead Space nemudoma prepoznali. No, česa takega v špilu ti vseeno ne storijo. Ali pa tega ne vidiš, hehe.

A ne razpirajte še mošnjička. Gotovo ne, če tripate na najsodobnejšo izvedbo. Padca se sicer drži retro šarm, ki bo nekaterim sedel, a s svojo rudimentarno, malodane stripovsko 2D zunanjostjo ni nič kaj impresiven. Še bolj problematično pa je, kako malo prispeva k štorijalni podlagi. Downfall spremlja dogodke, ki so pripeljali do klavnice na mega rudarski ladji Ishimura, vendar v uri in četrt komaj najde kak trenutek za podrobnejšo razlago ozadja, na katerega namiguje špil – korporacijo C.E.C., novo Cerkev, poreklo skrivnostnega artefakta, nepriporoč­lji­vost stikanja po tujih planetih. Namesto tega koplje nove slepe rove in se osredotoča na preživetveno akcijo, zlasti na herojska dejanja skupine soldatov pod vodstvom odločne rdečelaske. Sicer skuša biti deloma srhljiv in ne štedi z dobro zrežiranimi prizori, ki jim ne manjka krvavosti, od nekromorfinga (nazornega preoblikovanja kadavrov pod vplivom tujskih organizmov) prek odsekanih okončin in zgrizenih obrazov do razpolovljenih trupelc. A to stalno opletanje v slogu VI AR ZOMBIZ KILL USSS je v filmski obliki nekam primitivno in le stežka povod za nakup. Razen za fana igre, ki ga je ozadna pripoved povsem zakurila (saj ne, da bo izvedel veliko dodatnega), ali kompletista, ki ne more brez vsega, kar je povezano z osnovnim izdelkom. Ostali bodo najverjetneje ravnodušni.

Animiranka ne štedi z nazornimi prizori, čeprav ti zaradi osnovne animacije niso ravno navdušujoči.

Mimogrede, kot igralec Dead Space bi si srčno želel, da bi imel v roki rudarsko plazemsko rezilo, kakršne imajo kerlci v Padcu, kjer z njimi iz gnusob učinkovito delajo mortadelo. Ko uleti Isaac, so jih nekroti očitno vestno pospravili.
Dead Space: Downfall tržijo na devedeju in blu-rayu.

Dead Space: Downfall objavljeno: Joker 184
november 2008