Revija Joker - Quantum of Solace

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Quantum of Solace
Quantum of Solace
...
Sneti

Časi se spreminjajo in niti britanski tajni agent James Bond ni več tisto, kar je bil. Ta dovčer­aj­š­nja odslikava ideala razbijača & jebača ima od Casino Royale naprej očitna čustva. Razžirajo ga dileme. Ne zanaša se več na onegajčke. Dol mu visi, če na kosce razsuje dragoceni podaljšek penisa, se pravi avto. In, omojbog, še blondinec je! Zaradi česar je ironično, da je 007, ki ga upodablja Daniel Craig, Bond z vsega začetka. Se pravi temelj onim, ki so ga igrali lagodni Connery, kratkoživi Lazenby, salonski Moore, vročekrvni Dalton in gosposki Brosnan. Povedano drugače: Bond je bil najprej človek, šele nato je postal hladna mašina za poraz vsakršnega zlobneža, ki bi ogrožal naš način življenja in skušal z milijardnimi odkupninami zrušiti kapitalizem. Toda kaj ga je pripravilo do tega, da je mutiral v neobčutljivo konico kopja, v bat, ki udarja po sovragih ter se z neodoljivim šarmom kot gorivom zariva v babo, ki mu jo nameni scenarij? Smrt ljubljene, kajpak. Kdor je v Kazinu fental fafalno fatalno črnolasko Vesper, je zdaj v velikih težavah, saj je Bond jezen. Kadar je 007 jezen, pa so ljudje manj kot ničle, medtem ko je on kosa.

Bondov avto je, kot se spodobi, zopet aston martin, vendar Craig do njega ne kaže spoštovanja.

Bes se v dveh letih, kolikor je minilo od Casina Royale, ni nič polegel. Saj se niti ni mogel, kajti Kvantum se kot prva bondijada, ki neposredno nadaljuje kako drugo, začne uro po zaključku Casina, ko Bond pelje ujetega gospoda Whita na zaslišanje. To je povod za efektivno posneto, adrenalinsko dirko po zaviti obalni cesti med živim prometom, ki dobro zastavi ton. Solace namreč deluje kot akcijska razširitev Royala, ki je za dobre pol ure krajša od slednjega in namenoma ne vzame noge s plina. Craig v hitrem sosledju vozi avtomobil, motorni čoln, motocikel in letalo, tepe se skoraj tako brutalno ter eksplozivno kot Bourne, sodeluje v veleeksplozijah, zasleduje, prisluškuje in aša­ši­nira, ko si vzame predih, pa je to le zato, da se zap­le­te še globlje v mednarodno zaroto, obarvano z ekologi­jo ter dobrim starim pohlepom. Ali da se meni s sebi podobno zatravmirano Camillo. Dotično upodab­lja novonajdena zvezdica ukrajinskega porekla Olga Kurilenko, zapomnljiva iz Maxa Payna in Hitmana.
Ampak med vso to akcijo je subtilno porinjeno nadaljevanje pripovedi o človeškem Bondu v boju s teroris­tično organizacijo Quantum, ki je tako tajna, da so prostozidarji v primerjavi z njo kot Amy Winehouse. Film nadalje ojača podobo 007 kot nekoga, ki sicer v potankosti obvlada vseh sort moške veščine, od strels­kih prek pretepaških do vozniških, a ga poganja nekaj močnejšega od gole sle po ženskah, vplivu & denarju. Bond je zdaj tragičen lik, ki mu je sreča spolzela med prsti, vendar se zaradi svojega v zibko položenega mačizma ne zna sprijazniti s tem, zato rjove in trga na kosce vse okrog sebe. Priča tega, da je stereotip porivaško-lahkoživskega Bonda v veliki meri mrtev, je sama Camilla, ki je ranljiva in mehko­žens­ka, a se zna zbrati in poskrbeti zase ter je svetlobna leta daleč od Bondovih cvilečih, oh-reši-me-Džejms! pičuz včerajšnjika. Da ne govorim o scenariju, ki Bonda namesto na stran kapitala ter države postavi v vlogo upornika, ki jemlje bogatim, daje revnim ter se na podlagi lastne vesti upira delodajalcem, povezanim z umazanim veledenarjem. Bond kot socialist, liberalec, nasprotnik laissez-faire samoregulatornega kapitalizma, skorajda marksist? So mar filmarji že dve leti tega vedeli, da bo zmagal Obama?

Od padca berlinskega zidu je Bond drugačen. Med drugim Camilla (Kurilenko) ni nobeno njegovo 'dekle'.

Saj po eni strani je hecno opazovati, kako se skuša tako tragikomičen, enoplasten, anahronističen, idealiziran lik, kakršen je James Bond, v drugi petletki novega tisočletja napihniti v pravo človeško bitje. V tem pogledu je Bourne, po katerem se Solace očitno zgleduje, precej učinkovitejši. A vseeno je poteza dobrodošla, zlasti pa prefrigana, saj 007 v tej obliki ni več privlačen le otročjim odraslim in puhlim ženskam, temveč širši publiki in celo kakemu intelektualcu, ki v njem ne najde le stikala za možgane na off. Kljub temu, da je na dabl ou sevnu še vedno ogromno praznega, ničevega in prvožogno akcijskega. Morilska kombinacija. Ja, časi se spreminjajo, ampak ostajajo enaki.

Quantum of Solace objavljeno: Joker 184
november 2008