Revija Joker - Teeth

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Teeth
Teeth
...
Sneti

V Jokerju dostikrat pišemo o ne­od­visnih igrah, o tovrstnih filmih pak ne. A privoščimo si izjemo za indie komično grozljivčico, pri nas zvano Vaginalni zobje, ki je prejela nagrado na lanskem festivalu neodvisnega filma Sundance.
Nekaj posebnega, kar ni na običajnem holivudskem sporedu, je že ideja o svetlolasi & modrooki mladenki Dawn (zanimivofrisna Jess Weixler), ki se ob razcvetu ženskosti zave, da z njeno ljubezensko strugo ni vse v najlepšem redu. Oziroma to izvedo tis­­ti, ki bi se je radi polastili. Če je Carrie v sedemdesetih dežurne debilčke fentavala s čarobnimi močmi, se Zarja tega loteva s čekani v rodnem kanalu. To privede do smeš­no-krvavih situacij, ob katerih ne veš, ali bi se smejal, jokal ali z bolečino v obmodniku buljil v platno. Govorimo o odgriznjenih prstih in od­žve­če­nih falusih, ki ležijo na tleh in jih žvečijo kake prijaz­ne živalice v slogu rakovic, medtem ko njihovi lastniki vpijejo, kot bi jih devali iz kož(ic)e. Toda nič bati, film je namenoma posnet s figo v žepu, na malce amaterski način, da ga ne moreš jemati resno.

Mmmm ... o bejbi, kok si dobra ... u kok sm čaku d tem lohka ... O JEBEMTIPASM ...

Zdi se sicer, da je tako že zaradi absurdnosti uprizoritve mita o vagini dentati, ki se bo nekaterim zdela vr­hun­ska neumnost. Vendar je Teeth pod smešno­groz­nostmi dokaj inteligentna psihološka drama. Ne da zaide v blazne freudovske globine, saj so razlage toot­hed vagine snete s prvih zadetkov v Googlu. A kljub temu da misliti. Dawn je predstavljena kot dekle v bib­lijskem pasu, ki se zaobljubi vzdržnosti, vendar sre­ča privlačnega mladca, ki se ravno tako zadržuje, dokler se zadrževanja ne lotita skupaj. No, nekaj, kar naj bi bilo lepo in naravno, če ne sveto, se izkaže za sprevrženo. In tu se niz ne neha: mimo se prirolajo brezbrižen ginekolog, na videz simpatičen sošolec, ki ima nekaj za bregom, in Zarjin lastni krušni polbrat, ki je tako zatravmiran, da lahko siceršnjo babo poriva samo v rit. Kot dete je namreč že imel priložnost, da spozna polsestrino mutirano zobatico. Dawn je za vse pač le pička, ki jo nategneš in zavržeš, le kupljivo-lastljiv objekt za fuk. Ampak ona misli drugače. Le naj se pazijo, degeni. Ta češpljica namreč grize.

Teeth objavljeno: Joker 181
avgust 2008