Revija Joker - National Treasure: Book of Secrets

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » National Treasure: Book of Secrets
National Treasure: Book of Secrets
...
Sneti

So filmi, s katerih ogledov ne glede na njihovo kakovost odkorakam poln zamisli o pisanju, saj nji­hova idejna zasnova ali izvedba nudita nič­koliko iztočnic. In so filmi, ob katerih v buči vlada čr­na praznina. Nadaljevanje Disneyjeve mladinske pus­tolovske uspešnice National Treasure spred treh let, jahajoče na udarnosti Da Vincijeve šifre, vsekakor spada k slednjim.

Pravo ime Nika Kletke je Nicholas Kim Coppola in je nečak režiserja Francisa Forda Coppole. Brez heca.

V lovu na nov zaklad, tokrat povezan z ame­riš­ko državljansko vojno (prejšnjič se slika tekla okoli Deklaracije neodvisnosti), se zbere stara banda, ki jo sestavljajo Nicholas Cage kot znanst­ve­niš­ki indiana jones Benjamin, (da je pa­meten, vemo po tem, da mršči čelo in ima očala), njegova bjondasto-joškata ljubav Abigail, kvazi smešni pribočnik Riley ter Cageva foter & mat. Ig­ralska zasedba je udarna, saj poleg Kletke vidimo Helen Mirren, Jona Voighta, Eda Harrisa in Harveyja Keitela, kar gre pripisati Disneyjevi kravatarski miši­ča­vo­sti ter vonju svežih zelen­cev. Ti ne bodo izostali, saj je Knjiga skrivnosti tipičen kokičasti pustolovski izdelek, namenjen trinajstletnikom, ki zraven zv­le­čejo svoje star­še, dotični pa so itak veseli, da mali sploh hoče z njimi ven in da ne sili gledat masakratorske fantazije, kakršne igra doma na playstationu. Nedolžen humor se meša z veliko go­vor­jenja v prvem delu in nekaj avanturistične akcije v drugem delu, ko pos­ta­ne jasna ne­po­pis­no za lase privlečena naveza med Lincolnom, indijanskimi legendami ter mestom iz zlata. Tedaj se film za četrt ure končno prelevi v tomb­raider­jevš­či­no s stikali, majavimi ploščadmi, kamnitimi vrat­mi in utapljanjem. Majhna količina tovrstne akcije je glav­ni kamen spotike, saj scenarij vse pre­več časa za­pravi za vice z brado, stopicanje na mestu in obo­ževanje ameriških pred­sed­nikov.

Avtorji Tomb Raider: Underworlda gledajo ta film in si delajo zapiske. Not.

To­da analizirati disneyjevsko desničarstvo, šlepanje na družinske vrednote in ceneno domoljublje skozi film, kakršen je Book of Secrets, je možganski salto mor­ta­le, namenjen samemu sebi. Reč je nedolžna, neš­kod­ljiva, povprečna avanturica, ob kateri pogrizljaš bon­bone, posrebaš kokto in greš spat. Zakaj velike korporacije to od nas hočejo, je pa tema za kako knjigo.
Zakaj je Bush edini ameriški predsednik, ki mu niso zaupali Knjige skrivnosti, vam bo jasno, če bos­te šli v kino od 24. tega meseca dalje. Čeprav je to daleč od nujnega.

National Treasure: Book of Secrets objavljeno: Joker 174
januar 2008