Revija Joker - Hitman

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Hitman
Hitman
...
LordFebo

Igričarska tematika za filme ni zlata kura, saj jo obrajta le malo gledalcev. Splošna ocena teh izdelkov sedme umetnosti je prenizka, zato širše množice poreklo 'videoigric' prej odvrne kot pritegne. Toda vseeno so naslovi, ki zadovoljijo, recimo prvi Resident Evil in Doom. Sedaj se jim je pridružil Hitman - kljub temu, da smo imeli pomisleke na rovaš glavnega igralca, žgoljavega Timothyja Olyphanta. Ta je namreč po stasu vse prej kot plečati in robati Agent 47, kakršen je krasil naslovnico Jokerja 130. A če si to sliko izbijemo iz glave, ima Timotej zadosti zlohoten fris, da je kos vlogi hladnega morilca. Poleg tega dobro odigra brezčustvenega skoraj-robota, edinole pod pasom ga ne bi smeli snemati, saj je pravi suhec in njegovi preklasti nožici, ki liku nikakor ne pritičeta, sta nekajkrat naravnost smešni.

Tako kot špil se tudi film dogaja na različnih lokacijah, večidel v Sankt Petersburgu, po katerem se A47 preganja z A5 in neko dokaj luštno rusko cipo. Le-ta mu (in nam), kot se za fračo spodobi, zelo nazorno pokaže joške. Celo večkrat. A model je evnuh, zato jo raje ..., no, ne povem..

Zaplet je tak, 'MIjevski' - skrivnostni glas našemu spod čela gledajočemu znancu po računalniku ponudi đob, Agent ga opravi, a nekdo ga pri tem na suho nategne. Zatorej se človeček razjezi in po 'XXXovsko' vse pobije. Akcija je, kot se zagre, neprestana in referenc na špil je dovolj, čeprav ne tako očitnih, kakršen je bil na primer nenadkriljivi prvoosebni košček v Doomu. Tipčka recimo često gledamo v pobrito zatilje oziroma v njegov prepoznavni znak, vtetovirano črtno kodo. Nadalje zamenja celo vrsto orožij, ima razne onegaje, zna se našemiti, uporabi injekcijo, zlasti pa ima vedno vse pri roki. Ko recimo moker in bos komaj ubeži iz hotelske sobe, kjer pusti vse svoje imetje, dobi za prvim vogalom frišno belo srajco, rdečo kravato in črn gvant, izpod katerega v naslednjem kadru potegne ne eno, marveč kar dve katani. Jasno, odveč je razglabljati in analizirati nedoslednosti takega filma. Zgodba in dogajanje sta pač nelogična, nerealna, naključij polna - ampak hej, mar so Bondi, Die Hard in ostali predstavniki žanra kaj boljši? Hitman je kljub zadržanim obetom presenetil s solidno gledljivostjo. Plus za filme po igrah.

Hitman objavljeno: Joker 172
november 2007