Revija Joker - Hiša letečih črevc

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Hiša letečih črevc
...
Ob ogledu Death Proofa in Planet Terrorja je Sneti med redkimi v kinu, ki vriskajo in se režijo. Ah, kako bosta zadevi čez deset let kultni!

Med izdelovalci hamburgerjev v Dolini sanj je Quentin Tarantino od vedno tisti nori gostilničar, ki ti na krožnik fukne krvavo pleče skoraj še hrzajočega konja in ti zraven s šeflo naloži tenstanega krompirja, katerega vkup drži omakca z nezanemarljivim deležem grklja ter prsnih dlak. Nasilje, kri, adrenalin, odbiti liki, dialogi, ki pongajo med uglajenim in vulgarnim, vici z brado - na tem si je Tarantino zgradil kariero. Zbirateljske edicije njegovih filmov, kot so Reservoir Dogs, Pulp Fiction in Kill Bill, so zato obvezen del zbirke vsakega predtelevizorskega bad boya.
Toda njegov slog ni padel z neba. Le dovolj daleč nazaj in na pravo mesto v zgodovini je treba poseči, da odkriješ, od kod se napaja njegova simpatično sprevržena nrav. In za to ti ni treba biti zares razgledan, kajti Tarantino svoje vzornike navaja jasno in glasno - najbolj s tem, ko jim dela poklone. Ker če je bil Ubila bom Billa hommage karatejskim filmom, je dvojček Grindhouse, ki je v naša kina prišel v ločenih kosih (Tarantinov Death Proof + Rodriguezov Planet Terror), odslikava 'izkoriščevalskih' filmov iz šestdesetih ter sedemdesetih let minulega stoletja.
Grindhouse ni zaman naslov kompletne predstave. Pojem je označeval kina, ki so dan in noč vrtela tri ali štiri precej slabe filme. Tam si se skril pred policijo in odspal svoje, nakar so te ob šestih zjutraj vrgli ven. Klientela in izdelki so šli z roko v roki, kajti grindhousi so radi sukali izkoriščevalske (exploitation) filme. Ti so bili naphani s ceneno vsebino - krvavim nasiljem, seksom, uničevanjem, fiksanjem, pritlikavci in poljubnimi kombinacijami vsega tega, obvezno v čim manj smiselni obliki. Zlasti nasilje in spolnost sta šla čez vse, kar si je Hollywood upal. V filmu Don't Go in the House model kuri ženske v posebni sobi, medtem ko v The Blood Spattered Bride lezbijki združita moči, da bi krutemu možu odrezali anakondo. Take reči so oglaševali na slično primitiven način - s pompoznimi posterji, s katerih so besede malodane rjovele.

Hiša letečih črevc objavljeno: Joker 170
september 2007