Revija Joker - Shrek the Third

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Shrek the Third
Shrek the Third
...
Navi

Bilo je dvatisočprvega, ko je v kinodvorane prvikrat prilomastilo njegovo zeleno grobijanstvo Shrek. Svet je bil sit osladnih povestic, zato je malce drugačno pravljico o ogru, princesi in oslu sprejel z izrednim navdušenjem. Po treh letih je sledila dvojka, za katere je itak pregovorno, kako težko sploh ošvrknejo edinstvenost prvenca. Res je šlo za vredno, zgodbovno močno in prisrčno nadaljevanje s kupom novih, noro posrečenih likov. A kakorkoli si obrnil, je bil tisti čarobni piš iz enice že izkoriščen. In letos je tu Shrek Tretji, kjer so občutki podobno mešani. Ne glede na vse pa smo spet dobili prvovrstno težkokategornico, ki ima tako kul štorijo kot veliko srce.

Čeprav je podmladek važna prelomnica, se dogajanje ne vrti le okrog njega.

Potem ko sta se golobčka v enki spoznala in se v dvojki predstavila staršem, je zdaj čas za logične premike naprej. Kralju se življenje izteka, Shrek pa je daleč od tega, da bi bil voljan prevzeti tron. Poleg tega voz sili v družinsko-prokreativno smer, kjer so na programu standardne predstarševske stiske. Zelenko zato zbezlja čez devet voda, da bi ubežal odgovornosti in našel nadomestnega prestolonaslednika Arthurja. Ampak vitez iz legend ni še niti maturiral, tako da ga glede primernosti za vladanje čaka precej dela. Medtem ko ogra ni doma, zmikavti plešejo in sla po kroni neti najnizkotnejše strasti. V teh burnih časih so princese s Fiono na čelu prepuščene same sebi. Toda ker ne gre za brezbrambne frkljice, imajo nepridipravi z njimi precej dela.
Animiranka je na ogled v izvirni in sinhronizirani različici, kar je nadvse dobrodošla poteza. Otročad bo tako odnesla več, na da bi ob tem prikrajšala zahtevnejše odraslo gledalstvo. Vsekakor se za kvaliteto slovenske verzije ni bati, saj so se igralci potrudili. Zelenca sta Dario Varga in Tanja Potočnik, dolgoušček Jose iz znanega hiphoperskega dueta, muc pa Sebastijan Cavazza.
Shrek je iz bombastičnega začetka s previdnimi, gotovimi koraki zrasel v eno najbolj kvalitetnih animiranih serij. Ne trilogijo, saj menda niste mislili, da se bodo pri Dreamworksu znali zauzdati? V delu je že štirica ... Vse dele je užitek gledati znova in znova, saj prekipevajo od nagajivega večplastnega humorja in globokih sporočil. Res pa je trojka že malo zadihana in se preveč zanaša na uspešne stare štose (lepo prosim, nikarte več srce parajočih mačjih pogledov!). Niz se tako s svetlečimi zelenimi črkami zapiše v anale izrisank. Samo upamo pa lahko, da tinte ne bo zmanjkalo, saj bi ga kravatarji izcuzali čez vsako mero.

Shrek the Third objavljeno: Joker 167
junij 2007