Revija Joker - Meet the Robinsons

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Meet the Robinsons
Meet the Robinsons
...
Navi

Disney Digital 3-D sicer ni prav domišljijsko ime, a dobro povzame bistvo. Pod to blagovno znamko Disney v izbrane kinematografe pošilja tri de verzije animirank v digitalni tehniki, kar pomeni kopije na trdih diskih namesto kolutov s filmskim trakom. Začeli so pred dvema letoma z otroškim Chicken Little in kasneje priredili klasiko The Nightmare before Christmas. Najnovejša članica elitnega kluba je Meet the Robinsons, ki so jo distributerji zaradi sveže zgrajenih dvoran XpanD v Ljubljani in Mariboru uspeli pripeljati tudi k nam. Izrisanki je tako pripadla čast prvega digitalnega in trirazsežnega celovečerca na slovenskih platnih. Avgusta kanijo na podoben način sploviti Pixarjev Ratatouille.

Ko prifrči polizani Vilbur, risanka z navdušenim pompom skoči v drugo prestavo.

3D je luštna popestritev, čeprav bi si želela več bombastičnejših učinkov z iz platna izstopajočimi podobami, po katerih segaš z rokami ali v strahu refleksno zapiraš oči. Vidi se, da je tretja dimenzija le zanimiva dodatna dobrota, ne risankin glavni adut. V navadnih kinih, ki jih je še vedno ogromna večina, se pač vrti običajna verzija. Obe sta sinhronizirani.
V slovenski različici je glavni junak Luka nekam nosljava, a simpatična dvanajstletna sirota, ki si očala ter uporne lase redno smodi z ustvarjanjem neuspešnih izumov. Ker se zanj ne ogrejejo nobeni potencialni krušni starši, se domisli stroja, s katerim bi izbrskal spomin na materin obraz. Priprava pa je očitno pomembnejša, kot se zdi, saj se na lepem začne skakanje po časovnem trampolinu z odbito družino prihodnosti, skrajno neumnim negativcem ter spletkami inteligentne melone. Prehod je malo preveč hlastav, tako da je prva polovica filma slabo osredotočen spust po ponorelem toboganu nesmisla. Potem se risulja vendarle zbere in zgodbo solidno privede do konca.
Kot celota je Spoznajte Robinsonove kljub švoh začetnemu vtisu presenetljivo napredna in zapletena, tako da bodo morali tudi odrasli glede nekaterih reči dvakrat premisliti. Mlajšim otrokom bo marsikaj ušlo, zato pa ob se ob igrivi barvitosti gotovo ne bodo dolgočasili. Asociacije na Neverjetne in Robote so resda pogoste in glasne, vendar tega Robinsonovim ne štejem v zlo. Oglejte si jih torej, z naočniki ali brez.

Meet the Robinsons objavljeno: Joker 165
april 2007